Sinodul va promova cunoaşterea Scripturii
09.01.2008, Vatican (Catholica) - Pregătirile pentru următorul Sinod al Episcopilor generează numeroase iniţiative pentru a promova cuvântul lui Dumnezeu, şi unele conferinţe episcopale au adoptat tema pentru propriile lor programe pastorale. Arhiepiscopul Nikola Eterovic, secretar general al Sinodului, a afirmat acest lucru când a vorbit la Universitatea Pontificală Laterană despre pregătirile pentru al 12-lea Sinod al Episcopilor, care se va desfăşura în perioada 5-26 octombrie 2008 în Vatican. El a arătat că au fost publicate diferite lucrări legate de Sfânta Scriptură, atât la nivel ştiinţific, cât şi pentru uz popular. „Se organizează conferinţe dedicate studierii temei sinodului, şi mulţi oameni, în special călugări şi călugăriţe din mănăstiri de clauzură, promit rugăciunile lor”.
Arhiepiscopul Eterovic a oferit o privire generală asupra adunărilor din trecut al Sinodului, explicând că tema Scripturii a fost o preocupare pastorală, chiar şi înainte de Sinoadele din anii 1990. „Alegerea acestei teme a fost foarte bine primită de Biserica universală, după cum o arată, în primul rând, foarte multele răspunsuri” la „lineamenta” pentru întâlnire. El a explicat că dintre cele 152 de instituţii consultate, au răspuns 99, sugerând 20 de teme, şi dintre acestea, 17 aveau în centru cuvântul lui Dumnezeu. Arhiepiscopul Eterovic a declarat că un Sinod dedicat cuvântului lui Dumnezeu este strâns legat de anteriorul Sinod pe tema Euharistiei. Cuvântul lui Dumnezeu este unul dintre cele două banchete din celebrarea euharistică.
Consiliul ordinar al Secretariatului General al Sinodului – alcătuit din 15 membri, dintre care 12 sunt selectaţi de Sinodul anterior şi trei numiţi de Papa – va examina în această lună materialul pregătitor. Acesta va pregăti un document de lucru care va fi folosit pentru a încuraja reflecţia în întreaga Biserică, acum când se apropie Sinodul. Mai mult, a adăugat Arhiepiscopul, „lineamenta” a fost publicată în 10 limbi, inclusiv arabă şi chineză. Acest lucru indică marile aşteptări pe care le-a produs tema. Arhiepiscopul Eterovic a spus că se aşteaptă o redescoperire a „Dei Verbum”, „unul dintre cele mai importante documente ale Conciliului Vatican II”. Sinodul va avea de asemenea o notă ecumenică, deoarece vor participa delegaţi din alte Biserici şi comunităţi creştine.
„Sinodul Episcopilor trebuie să se îndrepte spre anumite lacune în cunoaşterea Bibliei, spre interpretările parţiale şi omisiunile din domeniul apostolatului biblic”, a spus el. „Poate `Dei Verbum` nu a fost suficient de bine primit la nivelul Bisericii universale”. Arhiepiscopul şi-a exprimat speranţa că Sinodul va contribui „la redobândirea pasiunii pentru cuvântul lui Dumnezeu în Biserică”. El a adăugat: „Vom sprijini un nou efort în ceea ce priveşte traducerile Bibliei, cu o prezentare care este destinată credincioşilor, incluzând un esenţial şi necesar comentariu pentru a-i însoţi în lectura lor eclesială”.
„Reflecţia sinodală, aşadar, trebuie să se întoarcă spre relaţia din Scriptură şi Tradiţie, prin care Biserica cunoaşte depozitul sacru al credinţei, autentic interpretat de Magisteriu, adică de Papa şi Episcopii aflaţi în comuniune cu el”. Arhiepiscopul a susţinut că este nevoie de „un nou impuls către cunoaşterea Scripturi care corespunde […] cunoaşterii lui Cristos. O reînnoită familiaritate cu cuvântul lui Dumnezeu poate avea o influenţă pozitivă în activitatea pastorală a Bisericii şi în lumea contemporană, în special în promovarea păcii, a dreptăţii, a speranţei şi a carităţii”.