Norme explicative pentru cauzele de canonizare
09.01.2008, Vatican (Catholica) - Episcopii diecezani vor primi noi instrucţiuni din partea Sfântului Scaun despre procesele de beatificare şi canonizare, subliniind importanţa faimei de sfinţenie. Cardinalul Jose Saraiva Martins, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a confirmat acestea în L`Osservatore Romano, anunţând un document pe care dicasterul îl pregăteşte pentru publicare. Documentul va explica schimbările pe care Papa Benedict al XVI-lea le-a adus la procesul de canonizare. „Celebrarea ritualului în ţările natale” pentru cei ridicaţi la cinstea altarelor este cea mai mare schimbare instituită în acest pontificat, a spus Cardinalul. „Ea atrage persoanele unei anume naţiuni mai aproape de Biserica universală”.
Noul document are „anumite instrucţiuni despre cum să se procedeze la examinarea admisibilităţii unor noi cauze, şi despre ceea ce trebuie făcut pentru a începe concret şi a realiza etapa diecezană a procesului”, a adăugat Cardinalul Saraiva Martins. Astfel, poate răspunde mai bine „la noul spirit introdus de Papa Benedict al XVI-lea în procedurile ritualurilor de beatificare. Acesta implică inovaţii foarte importante, capabile să evidenţieze eficient teologia Bisericii locale aşa cum a fost reafirmată cu putere de Conciliul Vatican II”. Cardinalul a subliniat că beatificarea unui membru al poporului lui Dumnezeu trebuie să fie un eveniment al comunităţii, „într-o atmosferă de credinţă care devine bucurie şi celebrare eclesială deoarece unul din mijlocul ei a fost ridicat la cinstea altarelor”.
Tocmai datorită fervorii pe care astfel de evenimente o trezesc, „este necesar să se procedeze cu multă grijă şi precizie”. Prefectul a spus că un proces poate începe dacă cineva se bucură de faima de sfinţenie: „Fără reputaţia de a fi sfânt, nimic nu poate începe. Credincioşii sunt cei care indică Bisericii faptul că o figură este exemplară. Nu neg că pot fi alţi susţinători, cum ar fi de exemplu sentimentul justificat al unei familii călugăreşti faţă de fondatorul ei sau faţă de un frate sau o soră din rândul ei”, a spus el. Dar „fără impulsul care izvorăşte din faima de sfinţenie, este dificilă pornirea procesului”.