Postul, o mare reculegere spirituală de 40 de zile
06.02.2008, Vatican (Catholica) - În cadrul audienţei generale de miercuri, 6 februarie 2008, desfăşurată în Aula Paul al VI-lea, Papa Benedict al XVI-lea şi-a dedicat cateheza subiectului Postului Mare, care a început în această zi în ritul latin cu ritualul impunerii cenuşii şi care, a remarcat Papa, „este ca o mare reculegere spirituală ce durează 40 de zile”. „Astăzi, ca în fiecare an, începem drumul Postului Mare, stimulaţi de un mai intens spirit de rugăciune şi reflecţie, de penitenţă şi post”, a spus el. Postul Mare, a continuat Papa, „ne ajută să redescoperim darul credinţei pe care l-am primit la Botez şi ne încurajează să ne apropiem de Sacramentul Reconcilierii, plasând angajamentul nostru la convertire interioară sub protecţia milostivirii divine”.
În liturgia din Miercurea Cenuşii, ni se aminteşte că „suntem creaturi limitate, păcătoşi în constantă nevoie penitenţă şi convertire. Cât de important este, în timpurile noastre, să ascultăm şi să acceptăm această chemare! Când proclamă completa lui autonomie faţă de Dumnezeu, omul modern se auto-înrobeşte, şi adesea se trezeşte chinuit şi singur. Chemarea la convertire este, aşadar, o încurajare la a ne întoarce în braţele lui Dumnezeu, Tată tandru şi milostiv, la a avea încredere în El, şi la a ne încredinţa Lui ca fii adoptivi renăscuţi prin iubirea Sa”. Papa a întrebat în continuare dacă „atingerea succesului, dorinţa de prestigiu şi căutarea luxului, când absorb complet viaţa unei persoane până la a-l exclude pe Dumnezeu din orizont, conduc cu adevărat la fericire. Poate exista fericire adevărată fără Dumnezeu? Experienţa ne arată că satisfacerea dorinţelor şi nevoilor materiale nu conduce la fericire. În realitate, singura bucurie care umple inima omului este bucuria care vine de la Dumnezeu, deoarece avem nevoie de fericire infinită. Nici grijile zilnice şi nici dificultăţile vieţii nu pot stinge încântarea care vine din prietenia cu Dumnezeu”.
Invitaţia lui Isus de a lua crucea şi a-l urma poate părea o regulă „aspră” care „striveşte dorinţa de împlinire personală”, a spus Papa, evidenţiind apoi că, de fapt, „mărturia sfinţilor arată cum în Crucea lui Cristos… se află o profundă seninătate care este izvorul dedicării generoase faţă de fraţii noştri, în special faţă de cei săraci şi în nevoi. Şi aceasta ne aduce de asemenea bucurie”. „Biserica propune mai multe îndatoriri specifice pentru credincioşi în acest itinerariu de reînnoire interioară: rugăciunea, postul, pomana”, a spus Sfântul Părinte, amintind că în Mesajul său pentru Postul Mare din acest an s-a concentrat pe „practica pomenii”. „Asemenea discipolilor lui Isus Cristos”, a concluzionat el, „suntem chemaţi să nu idolatrizăm bunurile pământeşti, ci să le folosim ca mijloace pentru a trăi şi a-i ajuta pe alţii în nevoi, … imitându-l pe Isus care, după cum spune Sf. Paul, `s-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogăţiţi`”.