Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII)
07.02.2008, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Romano-Catolic Sf. Iosif din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII)”, scrisă de dr. Anton Coşa. Cartea apare în colecţia „Istorie Bisericească”, are 576 pagini şi poate fi procurată de la toate librăriile catolice din ţară la preţul de 35 RON. În prezentarea apărută pe ITRC.ro se aminteşte că Anton Coşa este unul dintre colaboratorii de seamă ai Departamentului de Cercetare Ştiinţifică de pe lângă Episcopia Romano-catolică de Iaşi, al cărui principal scop este punerea în valoare a trecutului catolicilor din Moldova şi inserarea valorilor şi tradiţiilor specifice catolicismului din această parte a României în circuitul cultural intern şi internaţional.
Anton Coşa este autorul sau coautorul unui număr important de studii şi monografii închinate comunităţilor catolice din Moldova, precum şi al unei masive teze de doctorat, intitulată „Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII)”, susţinută în anul 2004, la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, din Bucureşti. Studiul acesta s-a bucurat de atenţie deosebită din partea istoricilor din România, o dovadă în acest sens reprezentându-l cuvântul înainte semnat de dr. Ştefan S. Gorovei, profesor în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Autorul este un istoric pasionat de trecutul catolicilor moldoveni, el însuşi provenind dintr-o comunitate catolică de tradiţie catolică din judeţul Bacău. O parte mică din acest studiu a fost publicată şi în „Buletin istoric”, 7(2006), publicaţia Departamentului de Cercetare Ştiinţifică de pe lângă Episcopia Romano-catolică de Iaşi, sub numele „Repertoriul comunităţilor catolice din judeţul Bacău”, în care autorul prezintă un istoric succint al mai multor comunităţi tradiţional catolice din Moldova.
Lucrarea de faţă are două părţi: textul propriu-zis al lucrării, cu patru capitole, şi două anexe ample, care cuprind prezentarea unui Status Animarum complex al credincioşilor comunităţilor catolice din Moldova anului 1781 şi un număr de 143 de scrisori, relatări misionare şi rapoarte ale misionarilor care privesc trecutul catolicilor din Moldova. Aceste documente sunt rodul cercetărilor amănunţite ale autorului în diferite arhive, mai ales în Arhiva Congregaţiei „De propaganda fide” din Roma. Cercetarea nu se rezumă doar la secolele XVII-XVIII, ci atinge şi perioada secolelor XIV-XV, cu incidenţă şi în vremurile noastre, iar argumentele de ordin istoric, etnografic şi filologic prezentate în cartea de faţă oferă lumini noi în cunoaşterea trecutului adesea tumultuos al comunităţii catolicilor moldoveni.