Abţinere de la cuvinte şi imagini pentru a asculta Cuvântul
11.02.2008, Vatican (Catholica) - A posti în ceea ce priveşte cuvintele şi imaginile în acest Post Mare ne va ajuta să ne pregătim sufletul să asculte Cuvântul lui Dumnezeu – Cuvântul cu „C” mare -, a afirmat pr. iezuit Federico Lombardi, director al Biroului de Presă al Vaticanului, în cadrul recentei ediţii a programului săptămânal „Octava Dies” al Televiziunii Vaticanului. El a reflectat asupra propunerii pe care Papa Benedict al XVI-lea a făcut-o joi, 7 februarie 2008, preoţilor Diecezei de Roma, când a fost întrebat cum trebuie să fie trăit Postul Mare. Papa a răspuns: „Cred că timpul Postului trebuie să fie un timp de abţinere de la cuvinte şi imagini, deoarece avem nevoie de puţină tăcere, de puţin spaţiu, fără a fi constant bombardaţi de imagini. Avem nevoie să creăm spaţii de tăcere […] pentru a ne deschide inimile către adevărata imagine, către adevăratul Cuvânt”.
Pr. Lombardi a repetat observaţia Sfântului Părinte: „Trăim într-un timp în care suntem inundaţi de cuvinte şi imagini. Acestea sunt atât de multe şi atât de derutante încât îşi pierd valoarea şi este dificil să recunoaştem în ele semnificaţia profundă”. Purtătorul de cuvânt a continuat: „Avem nevoie nu doar de un post trupesc, ci poate chiar mai mult de un `post` de la cuvinte şi imagini, pentru a redescoperi spaţiul tăcerii interioare în care putem asculta Cuvântul, Cuvântul lui Dumnezeu – Cuvântul cu `C` mare. În aceste timpuri de dezvoltare explozivă a comunicaţiilor sociale, este un important drum de reflecţie şi căutare spirituală. Dificil, dar vital. O disciplină, ar trebui să spunem un ascetism, în folosirea mijloacelor de comunicare este mai urgent ca oricând, pentru ca să putem şti cum să le folosim în bine şi nu să devenim sclavii lor”.
Pr. Lombardi a arătat că Papa a mai oferit o altă reflecţie: „El a observat cu pătrundere că există o renaştere pozitivă a artei şi muzicii creştine. Nu trebuie doar să reuşim să tăcem într-o invazie de superficialitate, vulgaritate şi pornografie, ci trebuie şi să ne opunem efectiv ei, hrănindu-ne privirea şi viaţa interioară, imaginaţia şi simţurile interioare cu frumuseţe purificatoare şi imagini adevărate. Isus este imaginea adevărată a lui Dumnezeu, ne aminteşte Papa. Avem nevoie să ne întoarcem la a contempla – cu ochi fizici şi spirituali – nu doar imaginile din Evanghelie, ci şi fiecare formă de frumuseţe care este capabilă de a elibera spiritul. Tăcerea este adevărată frumuseţe pentru libertatea spiritului”.