Celebrări solemne la Lourdes şi la Roma
11.02.2008, Roma (Catholica) - Zeci de mii de persoane au luat parte, în cursul dimineţii zilei de luni, 11 februarie 2008, la Lourdes, la Liturghia pentru cea de-a 150-a aniversare a primei apariţii a Doamnei în alb încinsă cu o eşarfă albastră, având în mâini rozariul pe care-l trecea printre degete în semn de rugăciune, şi care apoi avea să-şi spună numele în dialectul local „Eu sunt Neprihănita Zămislire”. În aceeaşi zi, la Roma, spre ora 11, o lungă coloană de pelerini, aparţinând Uniunii Italiene pentru Transportul Bolnavilor la Lourdes şi la sanctuare internaţionale (UNITALSI), a parcurs în rugăciune Via della Conciliazione, pentru a participa în Bazilica Sfântul Petru la rugăciunea „Îngerul Domnului” condusă de Cardinalul Angelo Comastri, vicarul Papei pentru Cetatea Vaticanului. La ora 16, Cardinalul Javier Lozano Barragan, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate, a prezidat Liturghia euharistică, tot în Bazilica Sfântul Petru, pentru cea de-a 16-a Zi Mondială a Bolnavului având ca temă Euharistia, Lourdes şi îngrijirea pastorală a bolnavilor, informează Radio Vatican.
Lourdes-ul, loc de vindecări ale trupului şi ale spiritului, s-a strâns în jurul Episcopului de Tarbes şi Lourdes, Jacques Perrier, pentru a retrăi clipele apariţiei Fecioarei Maria Bernadetei Soubirous, în grota de la Massabielle în Pirineii francezi. Acelaşi lucru l-au făcut la distanţă, în prezenţa relicvelor vizionarei franceze, credincioşii prezenţi la procesiune şi în Bazilica Sfântul Petru. Recitând antifonul „Angelus” cu pelerinii şi bolnavii, Cardinalul Angelo Comastri a amintit condiţiile de sărăcie extremă ale familiei Soubirous, constrânsă să trăiască într-o fostă celulă de închisoare. Gândindu-se la acea zi de joi, 11 februarie 1858, Cardinalul a observat: „Fecioara Maria, în acea zi, privind Pământul, nu a găsit o persoană mai vrednică decât Bernadetta Soubirous, deoarece avea o inimă curată, un suflet umil. Prin urmare, era capabilă şi gata să primească mesajul lui Dumnezeu, mesajul cerului. În timp ce Bernadeta înainta aici în piaţa Bazilicii, înlăuntrul meu mi-am spus: `Ce lecţie ai dat, o, Doamne, orgoliului nostru! Ce lecţie au dat mândriei noastre!` Această copilă, gândiţi-vă, la vârsta de 14 ani, nu fusese încă admisă la Prima Împărtăşanie, fusese respinsă… Cu toate acestea cerul a privit cu simpatie la Bernadeta Soubirous”.
„Lourdes-ul este o prezenţă ce dăruieşte pace, dă încredere”, a spus Episcopul orăşelului francez în timpul Sfintei Liturghii, luni dimineaţă, la sanctuar. Au concelebrat cu el circa 30 de Episcopi şi în jur de 800 de preoţi. Cel puţin şase milioane de pelerini vizitează anual Lourdes-ul şi deja se estimează că vor fi opt milioane cei care o vor face în aceste luni ale jubileului apariţiilor. Iată şi mărturia unui expert în acest gen de călătorii ale spiritului, administratorul delegat al Operei Romane Pelerinaje, pr. Cesare Atuire: „Eu văd Lourdes-ul ca sanctuarul Mamei, unde orice persoană este primită. Cred că ceea ce toţi găsesc atunci când sosesc la Lourdes este tocmai acest mesaj puternic. Nu este vorba de o primire – am putea spune – indiferentă, ci de o primire care ne invită, într-un oarecare mod, la convertire, care în fond nu este altceva decât a scoate din noi ceea ce avem mai bun, din punctul de vedere al credinţei”.