Euharistia este adevăratul remediu al durerii
12.02.2008, Vatican (Catholica) - Euharistia este singurul remediu adevărat împotriva durerii, deoarece în ea facem ca suferinţa noastră să fie parte a pătimirii lui Cristos, a afirmat luni, 11 februarie 2008, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastorala Serviciilor de Sănătate, Cardinalul Javier Lozano Barragan, în sărbătoarea Fecioarei de la Lourdes şi a 16-a Zi Mondială a Bolnavului. Cardinalul a celebrat Liturghia în Bazilica Sf. Petru. La începutul predicii sale, a reamintit că această dată marchează a 150-a aniversare a apariţiilor Fecioarei Maria înaintea Bernadettei Soubirous, în grota de la Massabielle, Lourdes.
Euharistia este memorialul suferinţei lui Cristos, a arătat preşedintele dicasterului Vaticanului, explicând că „realitatea misterului suferinţei – care în Cristos devine pozitivă, creatoare, răscumpărătoare, fericire şi bucurie, deşi nu încetează să fie extrem de dureroasă – este Euharistia. Participarea la Euharistie este calea autentică prin care putem face ca suferinţa noastră să fie parte a suferinţei lui Cristos. Aceasta este împărtăşirea euharistică. Euharistia este astfel crucea şi învierea noastră. Este singurul remediu adevărat pentru durere. Este medicamentul nemuririi”.
Cardinalul Lozano Barragan a spus că a răspunde la iubirea crucii implică rostirea fără rezerve a unui „da” faţă de planul misterios al Răscumpărătorului. „Acest `da` complet de iubire este Neprihănita Zămislire a iubitei noastre Mame, Maria”, care a participat „pe Calvar ca şi co-răscumpărătoare cu Mântuitorul”. „Suferinţa are valoare deoarece şi moartea lui Cristos cuprinde inerent învierea Lui. Cu alte cuvinte, suferinţa are valoare în măsura în care conduce la distrugerea suferinţei. Astfel, suferinţa însăşi, înţeleasă în sens creştin, ne încurajează să luptăm împotriva suferinţei din această viaţă, ca o anticipare a învierii”.
„Aşadar Euharistia, ca participare la suferinţa lui Cristos, ne încurajează să avem grijă de fraţii noştri bolnavi”, a afirmat Cardinalul. „Trebuie să împărtăşim bucuria învierii, depăşind manifestarea zilnică a morţii în boală. Acesta este motorul care ne împinge mai departe pentru a combate toate infirmităţile şi a aduce tuturor sănătatea. De aici vine obligaţia de a progresa constant în arta şi ştiinţa medicinii şi a continua extraordinarele ei progrese moderne”.