Curs de formare pentru responsabilii laturii formative din AC
13.02.2008, Iaşi (Catholica) - La Casa de Reculegere din Traian, jud. Neamţ, s-a desfăşurat Cursul de formare pentru responsabilii laturii formative din cadrul Acţiunii Catolice, în perioada 8-10 februarie 2008, la care au participat 55 de persoane din 41de parohii ale Diecezei de Iaşi. Tema cursului, informează Ercis.ro, a fost „Afectivitate, sexualitate, iubire… pentru o viaţă fericită!”, având motoul „Umblaţi ca nişte fii ai luminii, căci rodul luminii constă în toată bunătatea, dreptatea şi adevărul”. Acesta a fost cel de-al doilea curs, din seria celor patru propuse de Adunarea Generală, ce vizează formarea pentru cele patru direcţii de activitate ale asociaţiei: liturgică, formativ-educativă, caritativă, cultural-recreativă.
Persoanele care au susţinut momentele de formare din cadrul cursului au fost: pr. Felix Roca, asistent spiritual general AC, Maria Gherghel din Asociaţia „Familia şi Viaţa” din Roman, Anca Lucaci, preşedinte diecezan AC, şi sr. Silvia Brandiu, colaborator activ al asociaţiei. Cursul de formare s-a deschis cu o Sfântă Liturghie celebrată de don Alberto Marson, unul dintre primii asistenţi spirituali ai Acţiunii Catolice. Seara a fost vizionată prima parte a filmului „Karol, un om care a devenit Papă”. Dimineaţa de sâmbătă a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de momentele de formare conduse de Maria Gherghel şi pr. Felix Roca. În cadrul acestora s-au dezbătut elemente ale sexualităţii, ale castităţii, vorbindu-se despre importanţa aşteptării începerii vieţii sexuale înainte de căsătorie. După-amiaza a continuat cu cel de-al doilea moment de formare susţinut de sr. Silvia Brandiu, în cadrul căruia s-a discutat despre chemarea spre o slujire educativă, precum şi despre elementele necesare pentru a putea fi un bun animator. Apoi, Anca Lucaci, preşedinte AC Iaşi, a prezentat rolul responsabilului laturii formative în parohie. S-a vorbit despre importanţa unui itinerar formativ la nivelul Acţiunii Catolice, în cadrul laboratoarelor lucrându-se la elaborarea unei cateheze, a unui curs formativ, a unui simpozion şi a unor activităţi cultural-educative. Ziua s-a încheiat cu vizionarea părţii a doua a filmului despre Papa polonez.
Duminică, în ultima zi de curs, câteva familii invitate au prezentat frumuseţile şi dificultăţile vieţii în doi. S-a vorbit despre importanţa şi necesitatea educaţiei, a rugăciunii şi a castităţii în cadrul familiei. S-au atins de asemenea aspecte legate de fenomenul emigrării, care pot influenţa în mod negativ viaţa unei familii. A urmat Sfânta Liturghie, apoi concluziile şi evaluarea cursului. Participanţii au primit câte o mapă cu materiale formative, care pot fi folosite în parohiile în care activează.