70 de ani de la moartea pr. Iosif Trifa
21.02.2008, Sibiu (Catholica) - Săptămâna trecută s-au împlinit 70 de ani de la moartea pr. Iosif Trifa, cunoscut ca fondator al Oastei Domnului. Pentru a marca, cu întârziere, această comemorare, preluăm câteva fragmente din pagina de prezentare a acestui preot ortodox de pe situl OasteaDomnului.ro. S-a născut la 3 martie 1888, în comuna Certege, judeţul (pe atunci) Turda, ca cel de-al patrulea – din cei şase – fiu al familiei Dumitru şi Ana Trifa. În Vidra de Sus a fost profesor în 1910 şi 1911, un an mai târziu fiind hirotonit preot pentru această parohie.
Începe o intensă colaborare în presa vremii. Publică numeroase articole (cu precădere materiale de opinie şi atitudine) în diverse cotidiane şi periodice. În 1920 îi apare, la Arad, prima carte de meditaţii, „Spre Canaan”. La 1 ianuarie 1922 apare săptămânalul „Lumina Satelor”, avându-l ca redactor responsabil pe preotul Iosif Trifa. În 1923 apare Mişcarea spirituală Oastea Domnului, iniţiata de el în urma unei „Chemări la o viaţă nouă în Cristos”, publicată în primul număr al „Luminii Satelor” pe anul 1923. Organizaţia ajunge în câţiva ani să atingă cifre impresionante de membri, angajaţi activ în lupta împotriva sudalmei şi alcoolismului, principalele fronturi de luptă ale Mişcării. În 1938, după mărturiile contemporane, organizaţia avea 300.000 de membri, în ţară şi dincolo de hotarele ei.
Până în 1938, pr. Iosif Trifa a publicat aproape 40 titluri de carte de factură religioasă (originale şi prelucrări), tipărite într-un tiraj de peste un milion de exemplare. De asemenea a tipărit peste 300.000 de exemplare de calendar-carte (aferente fiecărui an) şi mii de Biblii ortodoxe, rezervate, în special, publicului ţintă al foii, adică sătenilor. Mulţi dintre aceştia învaţă să citească de pe textele puse la îndemână de publicaţia şi tipăriturile sibiene. Dar „fenomenul Iosif Trifa” stârneşte invidie şi ură din partea multor confraţi de slujire, ale căror intrigi atrag, în cele din urma, caterisirea (în 1935) preotului Iosif Trifa. I se interzice publicarea săptămânalelor „Lumina Satelor” şi „Oastea Domnului”. În 12 februarie 1938, ca urmare a unei operaţii pe cord (cea de-a opta), preotul ortodox îşi încetează activitatea pământească.
În şedinţa din 28 septembrie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decide ridicarea caterisirii preotului Iosif Trifa. „Ţinând seama de propunerile P. S. Episcop Vicar Serafim”, se arata în textul hotărârii, „care a propus reabilitarea memoriei sale şi acordarea iertării de pedeapsa caterisirii; având în vedere că încă în viaţă fiind, fostul preot Iosif Trifa şi-a cerut iertare atât de la ierarhul său (Mitropolitul Nicolae Bălan), cât şi de la Sfântul Sinod; luând în considerare activitatea lui meritorie depusă în slujba Bisericii înainte de pedepsirea sa; în urma discuţiilor purtate de Sfântul Sinod în plenul său, care a apreciat că abaterile fostului preot Iosif Trifa au fost de natură disciplinară şi nu doctrinară, la propunerea Comisiei pentru doctrină, viaţă religioasă şi pentru mănăstiri, Sfântul Sinod a hotărât: Aprobă reabilitarea memoriei preotului Iosif Trifa şi ridicarea pedepsei caterisirii ce i-a fost aplicată de către Consistoriul Eparhial Sibiu în februarie 1935.”