PS Petru: Liturghie aniversară
22.02.2008, Iaşi (Catholica) - S-au împlinit ieri, 21 februarie 2008, treizeci de ani de când PS Petru Gherghel a fost numit păstor al Diecezei de Iaşi de Papa Paul al VI-lea. Excelenţa sa a celebrat o Liturghie solemnă de mulţumire în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la care au participat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, şi 171 de preoţi, colaboratori ai Episcopului în păstorirea Diecezei printre care prelatul Albert Holenstein, un vechi şi actual prieten al Diecezei de Iaşi, sau oaspeţi sosiţi din alte Dieceze, printre care Mons. Benone Farcaş, reprezentant al PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău, şi credincioşi care au fost alături de păstorul lor la aniversare. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, reprezentant al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În prezbiter alături de cei trei episcopi au concelebrat: vicarii episcopali (pr. Alois Fechet, pr. Cristinel Fodor, pr. Petru Sescu, pr. dr. Ştefan Lupu), pr. dr. Mihai Pătraşcu, vicar judecătoresc, Mons. Benone Farcaş, vicar general al Episcopiei de Chişinău, pr. Anton Bişoc, cel mai în vârstă preot din dieceză, pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi şi membru al Colegiului Consultanţilor din Dieceza de Iaşi, pr. Anton Săboanu, director la Seminarul Liceal „Sf. Iosif” din Bacău şi membru al Colegiului Consultanţilor din Dieceza de Iaşi, pr. Pierangelo Ondei, FDP, superior la Mănăstirea „Don Orione” din Iaşi, prelatul Albert Holenstein şi pr. dr. Anton Despinescu. PS Aurel Percă a rostit un cuvânt de introducere începând cu fragmentul din In 17,21: „Ca toţi să fie una, după cum tu, Părinte, eşti în mine şi eu în tine, ca şi aceştia să fie una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis”. În numele Bisericii locale, a adresat un salut celor veniţi pentru a-i mulţumi Domnului pentru cei 30 de ani de păstorire a Diecezei şi pentru a-şi exprima afecţiunea şi recunoştinţa faţă de Preasfinţia sa. Episcopul auxiliar a afirmat apoi că făcând o sumară retrospectivă a celor 30 de ani de slujire pastorală, rezultă multe lucruri frumoase, multe realizări care se adaugă la tot ceea ce predecesorii PS Petru Gherghel au făcut în scurta istorie a Diecezei de Iaşi.
Cântările de la Sfânta Liturghie au fost conduse de seminariştii de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Ioan Robu. Excelenţa a început prin a spune că participă din toată inima la acest eveniment, ca unul care a crescut în acelaşi loc, în acelaşi seminar, care a lucrat în aceeaşi Biserică. Prin mai multe exemple, Mitropolitul a dorit să facă înţeleasă, mai ales pentru cei mai tineri, atmosfera în care a trăit Biserica locală de Iaşi în anii grei ai comunismului. A mărturisit printre altele că el însuşi a aflat de numirea Mons. Gherghel în timp ce îl însoţea pe acesta la Bucureşti pentru a primi numirea din partea Romei de la Mons Bukowski. Nici preoţii din seminar nu aflaseră despre ce este vorba, pentru că trebuiau să nu vorbească despre această minune, şi Excelenţa sa a subliniat că într-adevăr se întâmpla o minune. Liturghia celebrată la 30 de ani de la numire este împlinirea unei datorii sfinte de a mulţumi pentru cele trei decenii, dar şi pentru ce a fost înainte, pentru minunile pe care Dumnezeu le-a împlinit în Dieceză, iar Mitropolitul a exemplificat amintind de deschiderea seminarului din anul 1956, de păstrarea seminarului în anii grei ai comunismului, de parohiile şi filialele care au înflorit în acel timp „de îngheţ”.
Tot pentru a face puţin mai uşor de înţeles acea atmosferă din perioada comunistă, Excelenţa sa a mai venit cu trei exemple: În anul 1960, pr. Anton Despinescu a trebuit să lase seminarul, să plece, pentru că întâmplător s-a dat la radio imnul regal, iar apoi s-a auzit că a ascultat acest imn, ceea ce constituia un element subversiv, regalist. Mons. Petru Pleşca a trebuit să-l scoată din seminar spunându-i că prin acest gest a pus seminarul în pericol. Al doilea exemplu se referă la pr. Ferenţ, care, fiind rector, a adus într-o zi un preot greco-catolic să facă exerciţii spirituale în seminar şi din această cauză a trebuit imediat să părăsească seminarul, şi ca rector şi ca profesor. Al treilea exemplu: pr. Sescu, într-un sat, era să fie omorât în bătaie de oameni care au voit să se răzbune pentru ce era el, pentru că era preot. Au plecat când l-au auzit că spune actul de căinţă… nimeni nu a intrat în puşcărie pentru aceasta, nimeni nu a fost pedepsit. Mitropolitul a continuat spunând că şi alţi preoţi au primit multe lovituri în diferite feluri, şi totuşi Dumnezeu a ţinut vie această Biserică, turma împreună cu păstorul a mers mai departe.
La ofertoriu cinci seminarişti au purtat în procesiune, la altar, daruri: potirul pentru sfânta jertfă, o Biblie, o lumânare, o pâine în forma numărului 30 făcând referire la aniversar şi un buchet de flori. La finalul celebrării PS Petru Gherghel s-a adresat participanţilor (vezi ştirea separată), mulţumind celor prezenţi şi cerându-le să i se alăture în rugăciunea pe care a rostit-o cu ocazia acestui aniversar. A urmat binecuvântarea, celebrarea încheindu-se cu procesiunea spre Catedrala veche. Situl Ercis.ro a publicat numeroase fotografii de la evenimentul de ieri.