Vizita Papei într-o parohie din Roma
25.02.2008, Roma (Catholica) - Doar apa Duhului Sfânt poate să astâmpere setea infinită a omului, a spus Papa Benedict al XVI-lea când a vizitat parohia Santa Maria Liberatrice din cartierul Testaccio din Roma. Vizita Papei de duminică, 24 februarie 2008, este parte a celebrărilor care marchează a 100-a aniversare a consacrării bisericii, ce a avut loc în 29 noiembrie 1908. Între alţi Pontifi care au vizitat această parohie romană se numără Papa Paul al VI-lea în 1966 şi Papa Ioan Paul al II-lea în 1979.
În predica sa, Papa Benedict al XVI-lea a reflectat asupra Evangheliei din Liturghie, care relatează întâlnirea lui Cristos cu femeia samariteană la fântână. El a spus că pasajul comunică „un mesaj care este întotdeauna viu şi întotdeauna relevant. Dumnezeu însetează după credinţa noastră şi doreşte ca noi să găsim în El izvorul credinţei noastre autentice”. „Riscul pentru fiecare credincios este acela de a practica o religiozitate neautentică, de a nu căuta în Dumnezeu răspunsul la cele mai profunde dorinţe ale inimii, de a-l folosi pe Dumnezeu ca şi când El ar fi în slujba dorinţelor şi planurilor noastre”. Papa a adăugat: „De atât de multe ori nu ne conformăm docil voinţa la voinţa divină, ci dorim în schimb ca Dumnezeu să realizeze planurile noastre şi să împlinească toate aşteptările noastre; atât de des credinţa noastră se arată a fi fragilă, încrederea noastră slabă, religiozitatea noastră contaminată de elemente magice şi pur şi simplu pământeşti.
„Dacă există o sete fizică de apă, care este indispensabilă pentru a trăi pe pământ, există de asemenea în om o sete spirituală pe care numai Dumnezeu o poate astâmpăra […] o sete de infinit care poate fi satisfăcută doar de apa pe care o oferă Isus, apa vie a Duhului”. În dialogul dintre Isus şi femeia samariteană, Sfântul Părinte a spus că este prezentat itinerariul spiritual „al fiecăruia dintre noi, pe care fiecare comunitate creştină este chemată să îl redescopere şi să îl urmeze continuu”. „Isus doreşte să ne conducă, la fel ca pe femeia samariteană, să ne mărturisim credinţa în El cu hotărâre, pentru ca apoi să putem proclama şi mărturisi înaintea fraţilor noştri bucuria de a-l fi întâlnit pe El şi minunile pe care iubirea Lui le realizează în existenţa noastră”.
Papa Benedict al XVI-lea a reflectat apoi asupra activităţii sociale şi apostolice a salezienilor în parohia Santa Maria Liberatrice: „Sf. Pius al X-lea a încredinţat parohia fiilor spirituali ai lui Don Bosco, şi aceştia, sub conducerea puternică a […] Fericitului Don Michele Rua, au construit biserica în care ne aflăm acum”. Papa a explicat că deşi parohia este amplasată „în inima metropolei romane”, păstrează „relaţii foarte strânse între oameni”, şi astfel rămân puternice şi „înrădăcinarea oamenilor în căminul lor, identitatea cartierului şi ataşamentul faţă de tradiţiile religioase”. Pontiful a lăudat apoi „lucrarea de evanghelizare şi de educare umană şi creştină” din parohie, cerând credincioşilor să îşi deschidă „inimile tot mai mult faţă de acţiunea misionară pastorală, care îi îndeamnă pe creştini să se întâlnească cu oamenii – în special tinerii şi familiile – acolo unde ei trăiesc, lucrează, îşi petrec timpul liber, pentru a proclama iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.