Noul Ambasador al SUA la Papa
29.02.2008, Vatican (Catholica) - te deciziile care afectează viitorul comunităţii internaţionale trebuie să ţină cont de drepturile tuturor membrilor familiei umane, i-a spus Papa Benedict al XVI-lea noului ambasador SUA pe lângă Sfântul Scaun. Astăzi Mary Ann Glendon şi-a prezentat scrisorile de acreditare. În 2004, Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o preşedinte a Academiei Pontificale pentru Ştiinţele Sociale, ea fiind astfel prima femeie care a condus o Academie Pontificală majoră. Înainte de numire, Glendon a fost profesor de drept la Universitatea din Harvard. Îi succede ambasadorului Francis Rooney.
Adresându-se noului ambasador în engleză, Papa Benedict a vorbit despre Statele Unite ca despre o naţiune care „apreciază rolul credinţei religioase în asigurarea unei ordini democratice vibrante şi sănătoase etic”. „Exemplul naţiunii voastre de unire a oamenilor de bunăvoinţă, indiferent de rasă, naţionalitate şi crez, într-o viziune şi o căutare disciplinată a binelui comun a încurajat multe tinere naţiuni în eforturile lor de a crea o ordine socială armonioasă, liberă şi dreaptă. Astăzi această sarcină a reconcilierii unităţii şi diversităţii, a făuririi unei viziuni comune şi a găsirii energiei morale pentru aşa ceva, a devenit o prioritate urgentă pentru întreaga familie umană, care este tot mai conştientă de interdependenţa din sânul ei şi de nevoia unei solidarităţi eficiente pentru înfruntarea provocărilor globale şi pentru construirea unui viitor al păcii pentru generaţiile viitoare.”
Amintind de a 60-a aniversare a Declaraţiei Universale privind Drepturile Omului, Sfântul Părinte a spus că documentul „a fost produsul unei recunoaşteri mondiale a faptului că o ordine globală justă poate fi bazată doar pe proclamarea şi apărarea demnităţii inviolabile şi a drepturilor bărbaţilor şi femeilor. Această recunoaştere trebuie să motiveze fiecare decizie care afectează viitorul familiei umane. Sunt încrezător că ţara voastră, clădită pe adevărul evident că Creatorul a înzestrat fiecare fiinţă umană cu anumite drepturi inalienabile, va continua să găsească în principiile legii morale comune, păstrată cu evlavie în documentele constitutive, un ghid sigur de exercitare a conducerii în comunitatea internaţională.”
Glendon a citit de asemenea un discurs, în care i-a spus Sfântului Părinte că SUA „crede că alianţele puternice, prieteniile şi instituţiile internaţionale ne permit să avansăm împreună” pe drumul comun. „Recunoaştem pentru Sfântul Scaun un loc privilegiat într-un astfel de parteneriat, dat fiind că vocea sa morală puternică rezonează în inimile oamenilor din lumea întreagă”, a mai spus ea. Noul ambasador a subliniat apoi că SUA „înţelege că sunt parte a unei lumi tot mai interconectate ce ne cheamă pe fiecare – indiferent de cultură sau credinţă – la conlucrarea pentru pace, viaţă şi speranţă”. SUA sunt „un instrument de speranţă în lume”, a afirmat Glendon, „deoarece poporul american este sensibil şi generos”. S-a amintit şi de apropiata vizită a Papei în SUA: „Suntem în mod special bucuroşi că Sanctitatea Voastră va vizita Statele Unite în această primăvară. Prima Dvs vizită ca Pontif în SUA se va bucura de o primire călduroasă din partea unei naţiuni ce înţelege contribuţia importantă oferită societăţii de oamenii cu credinţă. Veţi fi printre prieteni.”