Manual de filozofie sistematică – Ontologie, metafizică
06.03.2008, Iaşi (Catholica) - La Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi a apărut „Manualul de filozofie sistematică – Ontologie, metafizică”. Autorul acestei cărţi este părintele Battista Mondin, care a fost profesor de filozofie timp de peste 50 de ani la diferite instituţii ecleziastice de învăţământ superior, mai ales la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma. Pentru a veni în ajutorul modelării unei gândiri filozofice şi a cultiva „iubirea de înţelepciune”, părintele Mondin a compus un adevărat compendiu – Manual de filozofie sistematică – care expune în şase volume principalele ramuri ale filozofiei, privite cu precădere prin prisma tomistă. Aceste şase volume au fost traduse în limba română de dr. Wilhelm Tauwinkl, sub coordonarea şi controlul ştiinţific al pr. dr. Wilhelm Dancă. Cel de-al treilea volum din acest compendiu tratează despre ontologie şi metafizică (ramuri ale filozofiei înrudite ca obiect de studiu) şi vede pentru prima oară lumina tiparului în limba română.
Ontologia (din limba greacă: ontos, genitivul participiului trecut al verbului einai = „a fi”, şi logia = „învăţătură despre…”), termen creat în secolul al XVII-lea de către Rudolf Goclenius, este o disciplină filozofică, ramură fundamentală a metafizicii, al cărei obiect de studiu este fiinţa şi existenţa, şi categoriile în care acestea se împart: lucruri, proprietăţi, procese, fapte. În literatura filozofică de limbă engleză, ontologia este opusă teoriei cunoaşterii, făcându-se deosebirea între lucruri (sau atributele lor), aşa cum sunt în sine, şi felul cum ele ne apar. Metafizica (greacă meta = „după”, phisika = „cele despre natură”) este un domeniu al filozofiei a cărui obiect de studiu îl constituie explicarea naturii lumii. Este studiul fiinţei şi fiinţării, deci al realităţii. Metafizica adresează gândirii întrebări de tipul „Care este natura realităţii?”, „Există Dumnezeu?” sau „Care este locul omului în Univers?” O ramură esenţială a metafizicii este ontologia, investigarea categoriilor de lucruri care există în lume şi a relaţiilor dintre acestea. Metafizicianul încearcă să clarifice noţiunile prin care oamenii înţeleg lumea, incluzând existenţa, noţiunea de obiect, proprietatea, spaţiul, timpul, cauzalitatea, interconexiunile şi posibilitatea. Mult mai recent, termenul metafizică a fost asociat pentru a caracteriza subiecte care sunt „deasupra” sau „în afara” acestei lumi fizice, neavând o conotaţie ontologică academică.
Acest manual se adresează nu doar studenţilor de filozofie, ci şi persoanelor care sunt interesate de cunoaşterea filozofică, al cărei scop este Dumnezeul cel viu şi adevărat, unic în fiinţă şi întreit în persoană. Lucrarea are 392 de pagini şi costă 25RON.