Iezuiţii îşi reafirmă ascultarea faţă de Papa
11.03.2008, Roma (Catholica) - Ascultarea faţă de Papa şi magisteriul Bisericii este una dintre temele celor cinci decrete aprobate de iezuiţi la încheierea celei de-a 35-a Adunări Generale a lor. Întâlnirea de două luni a 225 de membri ai Societăţii lui Isus s-a încheiat joi, 6 martie 2008, în Roma, cu o Liturghie de mulţumire la mormântul fondatorului, Sf. Ignaţiu de Loyola. Adunarea a aprobat cinci decrete pe 15 teme, şi o declaraţie care afirmă adeziunea la scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea trimisă fostului superior general, pr. Peter-Hans Kolvenbach, în ianuarie 2008.
Papa îndemna Societatea să îşi reafirme „totala adeziune la doctrina catolică” în domenii precum dialogul interreligios, teologia eliberării şi moralitatea sexuală. Declaraţia intitulată „Cu nouă fervoare şi dinamism, Societatea lui Isus răspunde la apelul Papei Benedict al XVI-lea”, a fost aprobată cu o majoritate largă, a relatat L`Osservatore Romano. Pr. Adolfo Nicolas, ales în 19 ianuarie ca noul superior general, succesor al pr. Kolvenbach, le-a declarat vineri reporterilor că tradiţia iezuiţilor de fidelitate şi ascultare nu i-a oprit niciodată „în cercetarea lor teologică sau în modul lor de a trăi credinţa creştină. În acelaşi timp, am înţeles că avem nevoie de mai multă umilinţă deoarece conflictele şi dificultăţile sunt cele care ne fac să creştem”.
Despre ascultarea tradiţională a ordinului, pr. Carlo Casalone, superiorul iezuit în Italia, a explicat este interpretată uneori „în termeni militarişti”. „În realitate, ascultarea înţeleasă ca supunere necritică faţă de voinţa altuia nu este o virtute”; este vorba despre „a căuta voinţa lui Dumnezeu împreună cu o altă persoană, adică a căuta binele care trebuie făcut”. Unul dintre cele cinci decrete a abordat tema ascultării faţă de Papa şi relaţia specială care îi uneşte pe iezuiţi cu Succesorul lui Petru. Pr. Tom Feely a scris pe pagina web a celei de-a 35-a Adunări: „Oricine priveşte la istoria Societăţii va vedea că ne-am înţeles întotdeauna rolul de slujire în Biserică în relaţie cu papalitatea. Aşadar, decretul oferă câteva reflecţii despre a ne trăi astăzi relaţia de ascultare faţă de papalitate”. Celelalte decrete sunt dedicate misiunilor, identităţii iezuite, colaborării cu laicii şi cu persoane de diferite credinţe şi conducerii societăţii.
L`Osservatore Romano a explicat că decretele răspund la cele 15 întrebări analizate de Adunarea Generală, despre misiuni şi viaţa internă a ordinului. Cu privire la misiuni, Societatea a identificat mai multe domenii în care să îşi concentreze atenţia, incluzând Africa, China, apostolatul intelectual, casele internaţionale din Roma, şi migranţii şi refugiaţii. Cu privire la viaţa internă a ordinului, a fost acordată o atenţie particulară vocaţiilor – în special în Europa şi America de Nord – şi formării preoţilor şi a fraţilor. Alte teme analizate în timpul Adunării au inclus tineretul, populaţiile indigene, fundamentalismul religios, comunicaţiile în epoca Internetului şi ecologia.