Inegalitatea economică nu este un nou păcat capital
14.03.2008, Vatican (Catholica) - Relatările potrivit cărora Vaticanul a publicat o nouă listă a celor şapte păcate capitale din timpurile moderne, care include inegalitatea economică, nu sunt adevărate, a afirmat Conferinţa Episcopală din Anglia şi Ţara Galilor. Conferinţa a dat marţi, 11 martie 2008, o declaraţie în care clarifică faptul că un interviu publicat duminică de L`Osservatore Romano cu Episcopul Gianfranco Girotti, regent al tribunalului Penitenţeriei Apostolice, a fost interpretat greşit în mass-media ca o actualizare oficială din partea Vaticanului a listei celor şapte păcate capitale, stabilită de Papa Grigore cel Mare în secolul al VI-lea.
„Vaticanul nu a publicat o nouă listă de şapte păcate capitale; nu este vorba despre un nou edict al Vaticanului”, a declarat Conferinţa. „Totul a pornit de la un interviu pe care Episcopul Gianfranco Girotti l-a dat pentru L`Osservatore Romano, în care a fost întrebat despre noile forme de păcate sociale în această epocă a globalizării”. Ziarul Vaticanului l-a intervievat pe Episcop la încheierea unui curs ce a avut loc săptămâna trecută despre „forul intern” – probleme de conştiinţă – organizat de tribunalul Penitenţeriei Apostolice pentru a consolida pregătirea preoţilor pentru administrarea Sacramentului Spovezii. În interviul intitulat „Le Nuove Forme del Peccato Sociale” (Noile forme ale păcatului social), jurnalistul Nicola Gori l-a întrebat pe prelat care crede că sunt noile păcate ale epocii moderne.
Episcopul Girotti a răspuns: „Există diferite domenii în care putem vedea astăzi atitudini păcătoase în relaţie cu drepturile individuale şi sociale. Mai presus de toate în domeniul bioeticii, în care nu putem să nu denunţăm anumite violări ale drepturilor fundamentale ale naturii umane, prin intermediul experimentelor, al manipulării genetice, ale căror efecte sunt dificil de prevenit şi controlat”. „Un alt domeniu, o problemă socială, este aceea a folosirii drogurilor, care slăbeşte psihicul şi întunecă inteligenţa, lăsând mulţi tineri în afara circuitului eclesial”. Episcopul a menţionat de asemenea inegalitatea socială, „prin care cei săraci ajung mai săraci şi cei bogaţi devin mai bogaţi, alimentând o inadmisibilă nedreptate socială”, şi „domeniul ecologiei”.