Anton Despinescu: Gânduri creştine
03.04.2008, Iaşi (Catholica) - La Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi a apărut o nouă carte: „Gânduri creştine”. Volumul este semnat de pr. dr. Anton Despinescu în colecţia „Diverse”, însumând aproape 400 de pagini. Poate fi comandat prin librăriile catolice, inclusiv prin librăria electronică Presa Bună de pe Ercis.ro şi Catholica.ro la preţul de 13RON.
Pr. Anton Despinescu s-a născut la 19 iulie 1927 la Iaşi. A urmat cursurile Seminarului diecezan din Iaşi începând cu anul 1939. După ce a fost nevoit să îşi întrerupă studiile, din cauza venirii comuniştilor, este hirotonit preot în cele din urmă la 29 iunie 1953, la Alba-Iulia. Din anul 1954 până în anul 1960, respectiv din anul 1969 şi până în anul 2007 a activat ca profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Începând cu anul 1990 a devenit profesor emerit. Din anul 1997 a activat şi ca profesor invitat, la specialităţile istorie bisericească şi patrologie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman; în anul 1999 i s-a încredinţat coordonarea activităţii Departamentului de Cercetare Ştiinţifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, structură ce analizează trecutul Bisericii Catolice din Moldova.
În anul 2007, părintele Despinescu a sărbătorit 80 de ani de viaţă, iar în anul 2008 va celebra al 55-lea aniversar al hirotonirii preoţeşti. Este autor al unui număr semnificativ de articole şi lucrări ştiinţifice, fiind cunoscut în istoriografia românească pentru studiile sale referitoare la Biserica Catolică din Moldova. Dar părintele Despinescu este recunoscut şi ca un apreciat director spiritual, mai ales în cadrul Institutului Secular „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, călăuzind spre o trăire creştinească frumoasă şi numeroase alte suflete, mai ales din rândul catolicilor ieşeni. Părintele a considerat că întreaga sa experienţă trebuie împărtăşită cât mai multor suflete doritoare de Cristos, de aceea a adunat o parte semnificativă a articolelor pe care le-a publicat între anii 1990-2007 în revistele Lumina creştinului, Mesagerul sfântului Anton, Calea cea mică şi Glasul nostru pe care le adresează creştinilor care nu dispun de mult timp pentru a citi, însă, din cele citite, pot reţine ceva pentru reflecţie şi trăire, după cum mărturiseşte autorul. Acest volum poate fi considerat ca un veritabil testament spiritual, ce relevă o trăire creştinească aleasă, întocmai după cuvintele psalmistului: „Voi vesti numele tău fraţilor mei, în mijlocul adunării te voi lăuda” (Ps 22,23).