Venirea Papei ne reaminteşte că viaţa umană are o dimensiune religioasă
15.04.2008, Roma (Catholica) - „Când Papa Benedict al XVI-lea va veni în mijlocul nostru, noi vedem în credinţă venirea lui Petru. Papa este Petru în mijlocul nostru, astăzi”. Arhiepiscopul de Washington, Mons. Donald Wuerl, a explicat la microfonul trimisului special al Radio Vatican în Statele Unite însemnătatea vizitei apostolice a Sfântului Părinte. Sosirea Papei Benedict al XVI-lea în cele două metropole americane, Washington şi New York, a fost pregătită de Biserica locală cu o serie de întâlniri şi reflecţii pe tema speranţei creştine. Mare parte din atenţia pastorală s-a îndreptat spre tinerii americani, pentru care mesajul Evangheliei trebuie să îşi croiască drum între atâtea voci dominate de relativismul etic şi de materialismul zilnic.
„Aşteptăm cu mare bucurie sosirea Papei. Pentru noi, însă, acesta este şi un moment de cateheză. Ne pregătim, ajutându-i credincioşii noştri, mai ales cei tineri, să înţeleagă cine este Papa. Papa este Petru în mijlocul nostru, astăzi. Actuala generaţie de catolici învaţă astfel că Biserica are atâta nevoie de Petru, pentru că Biserica întocmai se sprijină pe Petru”, a spus Arhiepiscopul Donald Wuerl. „Când Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea va veni între noi, noi vedem în credinţă venirea lui Petru. Pregătirea noastră, aşadar, se face într-un spirit de bucurie dar şi cu atenţia de a-i ajuta pe tinerii noştri să înveţe ce înseamnă prezenţa Papei”. Este important ca tinerii de astăzi din societatea americană să înţeleagă misiunea de Petru a Sfântului Părinte „pentru că generaţia, cultura noastră, societatea noastră are mare nevoie de a asculta Evanghelia, de a asculta cuvinte de viaţă, să audă şi să accepte că viaţa omului are şi o dimensiune spirituală”.
„În Statele Unite, noi trăim într-un mod frenetic şi atenţia este împărţită în toate direcţiile, fără a se concentra asupra acestui fapt foarte important, şi anume, că fiecare viaţă umană are o dimensiune religioasă. Noi avem nevoie de un contact, de o convorbire, de o relaţie cu Dumnezeu. Sfântul Părinte va purta acest mesaj. Este un mesaj universal pentru toată lumea, nu numai pentru catolici. Prezenţa lui între noi va fi prezenţa unui om, a unui preot, a unui Episcop, a unuia care reprezintă această legătură cu Dumnezeu. Cred că acest fapt explică de ce este atâta energie în jurul venirii Papei”. Ca răspuns la temerile unora că religia este un element de dezbinare, Arhiepiscopul a declarat: „Pentru mine, religia dă speranţa că există posibilitatea de a construi punţi între toate elementele unei culturi, de a începe să construim o societate cu adevărat dreaptă şi bună. Religia, în cele din urmă, vorbeşte de dreptate, adevărata religie vorbeşte de pace, de adevăr şi legătura dintre oameni”.
Referitor la motoul vizitei papale, „Cristos, speranţa noastră”, Arhiepiscopul de Washington a comentat: „Astăzi, după cum spunea Sfântul Părinte în Enciclica `Spe Salvi`, lumea are nevoie de speranţă mai ales în raport cu toate aspectele negative pe care le vedem în fiecare zi la televiziune, le ascultăm la radio sau le citim în ziare. Trebuie să ne amintim că mai presus de toate acestea este ceva mai mult. Avem posibilitatea de a trăi în pace, de a construi o societate bună şi justă, de a trăi deschis în credinţa noastră şi de a trăi din plin credinţa noastră… Pentru noi, vizita Sfântului Părinte va fi un moment de speranţă, o proclamaţie de speranţă. Şi noi trebuie să primim, să receptăm şi să trăim acest sens al speranţei pentru că Cristos a înviat. Cristos a murit, dar a înviat şi rămâne cu noi… Sosirea Sfântului Părinte va fi o mărturie de speranţă, o speranţă nu numai pentru viitor ci şi pentru ziua de astăzi. Iar în centrul acestei speranţei, inima acesteia, este Euharistia”.