Misterul Bisericii poate fi înţeles doar din interior
19.04.2008, New York (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut celor care trăiesc în interiorul vieţii şi comuniunii Bisericii din Statele Unite să înainteze în speranţă şi să privească spre o nouă înnoire spirituală. În ziua celei de-a treia aniversări a alegerii sale în Scaunul lui Petru, sâmbătă, 19 aprilie 2008, Sfântul Părinte a celebrat o Sfântă Liturghie în Catedrala Sf. Patrick din New York, la care au participat în jur de 3.000 de preoţi, persoane consacrate şi diaconi. În discursul său, Pontiful a reflectat asupra la patru aspecte ale arhitecturii Catedralei Sf. Patrick, începând de la ferestrele cu vitralii, „care inundă interiorul cu o lumină mistică”.
„Din exterior”, a spus el, „aceste ferestre sunt întunecate, grele, chiar posomorâte. Dar odată ce intri în biserică, ele devin dintr-o dată vii; reflectând lumina care trece prin ele, se dezvăluie în toată splendoarea lor”. Sfântul Părinte a arătat că imaginea vitraliilor este adesea folosită pentru „a ilustra misterul Bisericii”. Papa Benedict al XVI-lea a explicat: „Doar din interior, din experienţa credinţei şi a vieţii eclesiale, vedem Biserica aşa cum este cu adevărat: inundată de har, strălucind de frumuseţe, împodobită de numeroasele daruri ale Duhului. Rezultă că noi, cei care trăim viaţa de har în cadrul comuniunii Bisericii, suntem chemaţi să atragem toţi oamenii în acest mister de lumină.
„Aceasta nu este o sarcină uşoară într-o lume care are tendinţa de a privi Biserica, ca în cazul vitraliilor, `din exterior`: o lume care simte profund nevoia de spiritualitate, şi totuşi găseşte dificil să `intre în` misterul Bisericii”. Papa a spus că chiar şi pentru cei din interiorul Bisericii, „lumina credinţei poate fi întunecată de rutină, şi splendoarea Bisericii umbrită de păcatele şi slăbiciunile membrilor ei. Poate fi întunecată, de asemenea, de obstacolele întâlnite într-o societate care uneori pare că l-a uitat pe Dumnezeu şi că respinge chiar şi cerinţele elementare ale moralităţii creştine”.
Papa a continuat: „Voi, care v-aţi dedicat vieţile la a da mărturie de iubirea lui Cristos şi la construi Trupul Său, ştiţi din contactul vostru zilnic cu lumea din jurul vostru cât de tentant este uneori să faci loc frustrării, dezamăgirii şi chiar pesimismului cu privire la viitor. Cu alte cuvinte, nu este întotdeauna uşor să vezi lumina Duhului peste tot în jurul nostru, splendoarea Domnului înviat iluminând vieţile noastre şi insuflă o speranţă reînnoită în victoria sa asupra lumii. Cu toate acestea, cuvântul lui Dumnezeu ne aminteşte că, în credinţă, vedem cerurile deschise, şi harul Duhului Sfânt luminând Biserica şi aducând speranţă sigură lumii noastre”.
Papa Benedict al XVI-lea a spus că, asemenea tuturor catedralelor gotice, catedrala Sf. Patrick „este o structură foarte complexă, ale cărei proporţii exacte şi armonioase simbolizează unitatea creaţiei lui Dumnezeu”. Papa a explicat: „Artiştii medievali l-au înfăţişat adesea pe Cristos, Cuvântul creator al lui Dumnezeu, ca un `geometrician` ceresc, cu compasul în mână, care ordonează cosmosul cu infinită înţelepciune şi sens. Nu ne aduce acest lucru în minte nevoia noastră de a vedea toate lucrurile cu ochii credinţei, şi astfel să le înţelegem în adevărata lor perspectivă, în unitatea planului etern al lui Dumnezeu?”
Sfântul Părinte a arătat că pentru a face acest lucru, avem nevoie de „convertire constantă, şi de angajamentul pentru a dobândi `un mod spiritual de a gândi. De asemenea este nevoie de cultivarea acelor virtuţi care ne permit fiecăruia dintre noi să creştem în sfinţenie şi să aducem roade spirituale în cadrul stării noastre particulare de viaţă”, a continuat Pontiful. „Oare această continuă convertire `intelectuală` nu este la fel de necesară ca şi convertirea `morală` pentru propria noastră creştere în credinţă, pentru a putea discerne semnele timpurilor, şi pentru contribuţia noastră personală la viaţa şi misiunea Bisericii?”