Papa Benedict despre vizita în SUA
30.04.2008, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că în timp călătoriei sale în Statele Unite ale Americii a experimentat ajutorul pe care Biserica îl dă misiunii sale de Succesor al lui Petru. Afirmaţia a fost făcută astăzi, la audienţa generală desfăşurată în Piaţa San Pietro, pe care a dedicat-o călătoriei apostolice din 15-21 aprilie. „Am avut bucuria de a vizita personal, pentru prima oară în calitate de Succesor al lui Petru, dragul popor al Statelor Unite, pentru a-i întări pe catolici în credinţa lor, pentru a înnoi şi creştere fraternitatea cu toţi creştinii, şi pentru a anunţa tuturor mesajul lui Cristos, speranţa noastră”, a spus Sfântul Părinte.
Pontiful a spus că la Casa Albă a putut „să omagieze această măreaţă ţară, care de la început a fost construită pe o plăcută unitate de principii religioase, etice şi politice, şi continuă să fie un exemplu valid de secularism sănătos, în care dimensiunea religioasă, în diversitatea expresiilor ei, nu este doar tolerată ci şi preţuită ca `suflet` al naţiunii şi garant al drepturilor şi îndatoririlor fiinţei umane”. Referindu-se la întâlnirea cu Episcopii naţiunii, Pontiful a spus: „Am putut să îi sprijin pe fraţii mei în episcopat în dificila lor sarcină de răspândire a Evangheliei într-o societate marcată de numeroase contradicţii, care ameninţă coerenţa credincioşilor şi clericilor înşişi. I-am încurajat să îşi facă auzite vocile privitor la actualele problematici morale şi sociale şi să îi formeze pe credincioşi astfel încât aceştia să fie `plămada` cea bună în comunitatea civilă, începând de la celula fundamentală care este familia. În acest sens i-am îndemnat să repropună sacramentul căsătoriei ca dar şi angajament indisolubil între un bărbat şi o femeie, mediul natural de primire şi educare a copiilor.”
Episcopul Romei a numit educaţia una dintre provocările zilelor noastre şi a spus că din acest motiv s-a întâlnit cu liderii şcolilor şi universităţilor. „Sarcina educaţională este o parte integrantă a misiunii Bisericii, iar Biserica din SUA a fost mereu foarte dedicată acestui domeniu, oferind în acelaşi timp o importantă slujire socială şi culturală întregii ţări”, a spus el. „Este important ca aceasta să continue. Şi este în acelaşi timp important să se asigure calitatea centrelor de educaţie catolice, astfel încât în ele studenţii să fie formaţi cu adevărat după `măsura staturii depline` a lui Cristos, unind credinţa şi raţiunea, adevărul şi libertatea.” Apoi Papa Benedict s-a referit la întâlnirile ecumenice şi interreligioase, caracterizându-le ca părţi importante ale călătoriei sale. „Am subliniat marea responsabilitate a reprezentanţilor religiilor, atât în învăţarea respectului şi nonviolenţei cât şi în nutrirea întrebărilor profunde ale conştiinţei umane”.
Îndreptându-şi atenţia spre a doua etapă a călătoriei, care l-a dus la New York, Papa a amintit de vizita la Naţiunile Unite, în contextul aniversării a 60 de ani de la Declaraţia Universală despre Drepturile Omului. „Providenţa mi-a permis să confirm în cea mai mare şi importantă adunare supranaţională, valoarea acestei declaraţii, amintind baza ei universală, adică demnitatea persoanei umane creată de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa pentru a coopera în lume cu planul său măreţ de viaţă şi pace.” A continuat apoi: „Respectul pentru drepturile umane este înrădăcinat şi în pace, în `dreptate`, adică în ordinea etică validă în toate timpurile şi pentru toate popoarele, ce poate fi rezumată în faimoasa maximă: `Nu faceţi altora ceea ce nu doriţi să vă facă ei vouă`. […] Pe această bază, ce constituie contribuţia caracteristică a Sfântului Scaun la Organizaţia Naţiunilor Unite, mi-am reînnoit şi îmi reînnoiesc şi astăzi angajamentul Bisericii Catolice la întărirea relaţiilor internaţionale, caracterizate de principiile responsabilităţii şi solidarităţii.”
Au fost momente la New York care „au rămas gravate ferm în memoria mea”, a spus Papa. Unul dintre ele a fost Liturghia din Catedrala Sf. Patrick, cu preoţii şi persoanele consacrate. „Nu voi uita niciodată căldura cu care m-au felicitat pentru a treia aniversare a alegerii mele pe Scaunul lui Petru. A fost un moment emoţionant, în care am putut experimenta întreg sprijinul Bisericii pentru slujirea mea.” Apoi a adăugat: „În fine, vizita mea a culminat cu celebrarea Euharistiei pe Stadionul Yankee din New York: am încă în inimă festivalul de credinţă şi fraternitate prin care am celebrat cei 200 de ani ai celor mai vechi Dieceze din America de Nord. Mica turmă de la începuturi a progresat enorm, îmbogăţindu-se prin credinţa şi tradiţiile valurilor de imigranţi care au urmat. […] Acestei Biserici, care acum înfruntă provocările prezentului, am avut bucuria să îl vestesc pe Cristos, speranţa noastră, ieri, astăzi şi întotdeauna.”