Dialogul trebuie să conducă la cooperare
26.05.2008, Ancona (Catholica) - Diferenţele – fie ele culturale, religioase, sociale, economice sau politice – nu trebuie să fie un obstacol în calea datoriei de a dialoga şi colabora, a afirmat preşedintele Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace. Cardinalul Renato Martino s-a aflat miercuri, 21 mai 2008, în Ancona, unde s-a adresat profesorilor şi studenţilor de la Universitatea Politehnică Marche.
Cardinalul a amintit că „Biserica recunoaşte seminţele adevărului şi valorile autentic umane şi umanizatoare din toate culturile. Aşadar ea apreciază şi favorizează în toate felurile un dialog rodnic cu ele, pentru a sluji mai bine binele integral al tuturor oamenilor”. Cardinalul Martino a adăugat că „dialogul trebuie să promoveze demnitatea integrală a persoanei umane”. El a susţinut că „viaţa socială este un domeniu deosebit de propice în care să se instituie un astfel de dialog, în special când provocările pe care le avem înaintea noastră se manifestă cu faţa înfricoşătoare a violenţei teroriste”.
Dialogul nu este însă suficient, a spus el, afirmând că trebuie să conducă la cooperare. Cooperarea este „instrumentul pe care îl folosesc relaţiile internaţionale pentru a garanta înţelegerea şi unitatea concretă de acţiune dintre state, organizaţii internaţionale şi grupări guvernamentale”, a explicat el. „Cooperarea în dezvoltarea omului întreg şi a fiecărui om în parte este o datorie a tuturor, către toţi, şi trebuie împlinită în fiecare parte a lumii”.
Cooperarea internaţională „trebuie să exprime un angajament concret şi tangibil de solidaritate”, a concluzionat Cardinalul, „astfel încât să permită săracilor să fie protagonişti ai dezvoltării lor, şi să permită cât mai multor oameni posibil să ilustreze, în circumstanţele concrete în care trăiesc, creativitatea tipică fiinţelor umane, o creativitate de care depinde bogăţia naţiunilor”.