Nu suntem simpli spectatori la Liturghie
17.06.2008, Quebec (Catholica) - Când catolicii se află la Liturghie, nu sunt simpli spectatori, ci mai degrabă participanţi la misterul morţii şi învierii lui Cristos, a afirmat Arhiepiscopul Donald Wuerl de Washington, D.C., în ziua de luni, 16 iunie 2008, în cadrul celui de-al 49-lea Congres Euharistic Internaţional, care se desfăşoară până duminică, 22 iunie, în Quebec. El a vorbit despre „Instituirea Preasfintei Euharistii, darul lui Dumnezeu”. „Acest Congres Euharistic are ca scop să reia pentru noi încă o dată evenimentele mântuirii noastre”, a spus Arhiepiscopul Wuerl, „dar în aşa fel încât să participăm cu adevărat la aceste acţiuni mântuitoare. Biserica ne cheamă nu doar la comemorarea evenimentelor de acum 2.000 de ani, oricât de lăudabilă ar fi, ci şi să intrăm astăzi în misterul însuşi”.
El a continuat: „Spre deosebire de orice altă formă de aducere aminte sau comemorare, Liturghia, mulţumită darului lui Dumnezeu, revărsarea Duhului Sfânt, are puterea de a face prezentă însăşi realitatea pe care o simbolizează. În Euharistie, Isus a instituit sacramentul în care patima, moartea şi învierea Sa să fie făcute prezente din nou în vieţile noastre într-un mod care ne permite să participăm la beneficiile crucii. Vorbim despre moartea noastră faţă de păcat şi învierea la o nouă viaţă deoarece participăm la misterul morţii şi învierii lui Cristos”. „Nu suntem simpli spectatori la acest memorial, la această Euharistie. Suntem participanţi la Paştele cel nou”, a spus Arhiepiscopul Wuerl. „Acest nou ritual instituit la Cina cea de Taină ne transformă în noul popor al lui Dumnezeu.”
„Ce aducem noi la acest banchet euharistic, la această celebrare pascală? Cu siguranţă, nu venim cu mâna goală la masa Domnului. Primul dar pe care îl aducem apropiindu-ne de acest memorial extraordinar este propria noastră credinţă vie”, a spus Arhiepiscopul. „Asemenea lui Petru, când Isus ne întreabă `Cine spuneţi voi că sunt Eu?`, putem răspunde: `Tu eşti Cristos, Fiul Dumnezeului celui Viu`. Putem răspunde ca şi Marta atunci când Isus a proclamat că El este învierea şi viaţa şi a întrebat-o `Crezi tu aceasta?` Cu ea, proclamăm, `Da, Doamne, eu am crezut`”. „Aducem de asemenea darul speranţei”, a adăugat el. „Deoarece credem, deoarece vedem cu ochii credinţei, deoarece ne punem încrederea în cuvintele pe care ni le-a spus Isus, putem să ne trăim credinţa cu încredere. Putem de asemenea să ne apropiem de altar cu inimile pline de iubire. La Cina cea de Taină Isus ne-a învăţat că deoarece ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui suntem membri ai aceleiaşi familii şi fraţi şi surori între noi”.
„Fiecare dintre noi, cu propria lui moştenire, tradiţie, fundament etnic şi cultural, vorbeşte despre un pluralism care este parte a condiţiei umane şi totuşi în credinţa noastră, când venim înainte, botezaţi în acelaşi Duh pentru a-l primi pe Domnul în Euharistie, suntem uniţi într-o credinţă în Biserica Sa unică. Suntem, de fapt, un popor – poporul Lui. Deoarece privim cu ochii credinţei, vedem în Biserică şi în sacramentele ei pe Cristos care continuă să fie cu noi, să ne atingă, să ne schimbe, să ne transforme. Instituirea Euharistiei asigură faptul că fiecare dintre noi astăzi, aici în Quebec în iunie 2008, putem să intrăm în misterul crucii şi al învierii ca şi când am fi cu adevărat prezenţi, nu ca spectatori ci ca participanţi”.