Radioul este un amvon modern
20.06.2008, Vatican (Catholica) - Ce face ca un post de radio să fie catolic? Şi ce poate face ca un radio catolic să fie mai eficient? Acestea sunt unele dintre întrebările asupra cărora s-a reflectat în cadrul unei conferinţe organizate de Vatican, ce se află în curs de desfăşurare în Roma. Consiliul Pontifical pentru Comunicaţii Sociale a deschis joi, 19 iunie 2008, primul Congres mondial pe tema posturilor de radio catolice. Preşedintele Consiliului, Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a declarat pentru ZENIT că conferinţa reuneşte persoane din aproximativ 50 de ţări reprezentând 63 de posturi de radio pentru „a sta de vorbă, a reflecta şi a înţelege care este identitatea şi misiunea unui post de radio catolic în lumea de astăzi”.
Congresul va dura până sâmbătă, şi are loc la Universitatea Pontificală Urbaniană. „Invitaţii nu doar vor asculta conferinţe ci vor şi avea ocazia de a vorbi între ei în virtutea la ceea ce se va sugera la unele mese rotunde”, a explicat Arhiepiscopul Celli. „Va fi foarte important ca toţi participanţii, care vin din diferite contexte, din Asia până în Africa, din America Latină până în Europa şi Australia, să se întâlnească pentru a discuta şi redescoperi identitatea şi misiunea lor”. Acest eveniment caută să analizeze prezentul cu privirea îndreptată spre viitor, a spus prelatul, pentru ca să apară iniţiative „care încetul cu încetul să facă mai eficientă slujirea adusă în lume de un post de radio catolic”.
Arhiepiscopul Angelo Amato, secretar al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, a rostit discursul inaugural. Prelatul a susţinut că în ciuda folosirii răspândite a televizorului, „radioul îşi are încă forţa şi utilitatea”. Radioul este „amvonul modern al cuvântului lui Dumnezeu”. Şi şansa de a primi cuvântul lui Dumnezeu la radio este „un mod privilegiat de comunicare a Cuvântului”. „Avantajul radioului vine din libertatea pe care o lasă ascultătorului, care este atras nu atât de obligaţia de a asculta, cât de fascinaţia cuvântului”, a subliniat prelatul. De aici reiese nevoia ca procesul de comunicare să fie „clar, profesionist şi însoţit de mărturia unei existenţe coerente cu mesajul evanghelic”.
Pentru Arhiepiscopul Amato, „microfonul unui radio catolic poate să fie considerat o versiune modernă a amvonului”. „E vorba de o spiritualitate autentică şi personală a ascultării”, a adăugat el, căreia trebuie să îi corespundă „o spiritualitate a comunicării”. După discursul său, prelatul a clarificat că „această slujire a Cuvântului implică de asemenea zidirea ascultătorilor cu îndrumări din Magisteriul Bisericii şi, mai presus de toate, cu cuvintele Papei”. Subliniind importanţa unei diversităţi de programe, în armonie unele cu altele, Arhiepiscopul a spus că acest „pluralism catolic” trebuie să continue să motiveze „experienţa personală de credinţă în faţa provocărilor culturii contemporane, precum avortul, divorţul, biotehnologia şi biopoliticile cu intervenţii ale guvernelor care nu par potrivite cu privire la om şi la respectul pentru omenire”.