Celebrarea din Kiev a avut loc pe un fond politic şi eclezial agitat
29.07.2008, Kiev (Catholica) - Ieri Biserica Ortodoxă Rusă l-a sărbătorit pe Prinţul Vladimir, care a botezat Rusia, aminteşte agenţia Interfax. La celebrările din Kiev ce au aniversat 1020 de ani de la încreştinarea Rusiei au luat parte Patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi Patriarhul rus Alexei al II-lea. Agenţia rusă de ştiri notează că liderii politici ucraineni, participanţi la sărbătoare, şi-au dat de înţeles preferinţa pentru Patriarhul de la Constantinopol, precum şi indiferenţa faţă de Patriarhul Moscovei.
Afişarea portretelor Patriarhului ortodox rus a fost interzisă, în timp ce capitala ucraineană a fost practic inundată de portretele Patriarhului ecumenic. Acesta a fost primit de preşedintele ţării chiar la aeroport şi condus la o recepţie, ceea ce nu s-a întâmplat şi cu liderul rus. Agenţia rusă subliniază faptul că liderii politici din Ucraina caută o îndepărtare cât mai mare de Rusia, inclusiv la nivel eclezial, sprijinind ideea unei Biserici Ortodoxe unice, independente, nesupusă Moscovei. În schimb Patriarhul Alexei al II-lea consideră în continuare Ucraina ca un teritoriu canonic ce îi aparţine, fapt recunoscut de o parte din ortodocşi, care formează o Biserică Ortodoxă sub ascultarea sa. Aceştia şi-au arătat ataşamentul faţă de liderul rus întâmpinându-l pe străzi cu flori, fluturând steaguri ruseşti şi strigând „Alexei este Patriarhul nostru!” La concertul rock desfăşurat cu o zi înainte, sloganul Mitropolitului Kirill privind indivizibilitatea Rusiei a fost cântat de formaţia DDT şi miile de participanţi la concert, informează aceeaşi sursă.
Preşedintele Viktor Yushchenko, după întâlnirea cu Patriarhul ecumenic, a dat o declaraţie prin care dădea de înţeles că eforturile sale pentru o Biserică unificată şi independentă ar fi fost susţinute de oaspetele său. Afirmaţiile nu au însă acoperire în declaraţiile Patriarhiei ecumenice. În ciuda marii tensiuni dintre cei doi lideri, aceştia au semnat o declaraţie comună în care vorbesc de angajamentul lor pentru relaţii fraterne. Se spune acolo că „dialogul este mereu important deoarece suntem mereu responsabili de unitatea Ortodoxiei”. Patriarhul ecumenic a căutat în aceste zile să se întâlnească cu toate „taberele” ortodoxe, având o întâlnire şi cu Cardinalul Lubomyr Husar, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.