Iubirea este cheia către cunoaşterea lui Dumnezeu
22.04.2009, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a susţinut afirmaţia unui scriitor din secolul al VIII-lea, care a arătat că deşi studiul intelectual este de folos, doar atunci când îl iubim pe Dumnezeu putem să îl cunoaştem cu adevărat. Papa a spus acest lucru în cadrul audienţei generale din Piaţa San Pietro, în care a continuat seria catehetică despre mari scriitori ai Bisericii din Evul Mediu, vorbind miercuri, 22 aprilie 2009, despre călugărul şi abatele Ambrose Autpert. El a explicat: „Biserica trăieşte în oameni şi oricine doreşte să cunoască Biserica, să înţeleagă misterul ei, trebuie să privească la oamenii care au trăit şi care continuă să trăiască mesajul ei, misterul ei”.
Pontiful a arătat că Autpert a trăit într-o epocă în care „puternice tensiuni politice” influenţau viaţa din interiorul mănăstirilor, motivându-l să scrie cu intenţia de a-i ajuta pe călugării săi să trăiască o viaţă de virtute. Abatele dorea „să îi pregătească pe călugări în mod special pentru cum să facă faţă zilnic luptei spirituale”. Într-un tratat despre conflictul dintre vicii şi virtuţi, a spus Sfântul Părinte, „el prezintă 24 de perechi de combatanţi într-un fel de juxtapunere: fiecare viciu încearcă să convingă sufletul cu raţionamente subtile, în timp ce respectiva virtute respinge astfel de insinuări folosind de preferinţă cuvintele Scripturii”.
Papa Benedict al XVI-lea a prezentat în particular descrierea de către călugăr a lăcomiei şi a virtuţii corespunzătoare, a dispreţului faţă de lume. El a explicat: „Acest dispreţ faţă de lume nu este un dispreţ faţă de creaţie, faţă de frumuseţea şi bunătatea creaţiei şi a Creatorului, ci un dispreţ faţă de falsa viziune asupra lumii prezentată şi insinuată nouă de propria noastră lăcomie. Această lăcomie afirmă că valoarea de `a avea` este valoarea supremă a fiinţei noastre, a vieţii noastre în lume şi a imaginii noastre de sine. Şi astfel lăcomia falsifică crearea lumii şi distruge lumea”. El a observat că asemenea Sf. Paul, Autpert vede lăcomia ca fiind la rădăcina tuturor relelor.
Papa a adăugat: „Ofer această reflecţie care, în lumina crizei economice globale, se dezvăluie în toată relevanţa ei. Vedem că tocmai din această rădăcină a lăcomiei s-a născut criza. Ambrose a prevăzut obiecţia pe care ar putea-o ridica cei bogaţi şi puternici, spunând: dar noi nu suntem călugări, aceste standarde ascetice nu ni se aplică. Şi el răspunde: `Este adevărat ceea ce spuneţi, dar şi pentru voi se aplică, în propriul vostru mod şi după maximul capacităţilor voastre, calea grea şi îngustă, deoarece Domnul a propus doar două porţi şi două căi – poarta îngustă şi cea largă, calea grea şi cea uşoară; El nu a indicat o a treia poartă sau o a treia cale`”.
Pontiful a afirmat că şi cei bogaţi trebuie „să lupte împotriva lăcomiei, împotriva dorinţei de a poseda, de a arăta bine, împotriva falsei noţiuni de libertate ca dreptul de a dispune de toate după propria voinţă”, şi trebuie de asemenea „să descopere calea autentică a adevărului, a iubirii şi în acest fel calea corectitudinii morale”. Abatele a scris că pietatea care eliberează „sufletul de ataşamentul faţă de plăcerile pământeşti şi trecătoare” trebuie să fie „unită cu studiul profund al ştiinţelor sacre, în special meditarea Sfintei Scripturi”. Însă, a continuat Papa Benedict al XVI-lea, „Autpert a înţeles că prin simpla cercetare teologică Dumnezeu nu poate fi cunoscut aşa cum este El cu adevărat. Doar iubirea poate să ajungă la El. Să ascultăm acest mesaj şi să îi cerem Domnului să ne ajute să trăim misterul Bisericii astăzi, în acest timp al nostru”.