Spre un internet binecuvântat
20.05.2009, Vatican (Catholica) - Directorul biroului de presă al Vaticanului consideră că internetul este un instrument foarte important pentru transmiterea mesajului evanghelic oamenilor din diverse contexte. Pr. Federico Lombardi a susţinut aceasta luni, la Seminarul Diecezei de Westminster, într-un discurs adresat profesioniştilor media cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicaţiilor, ce va fi celebrată duminică. Preotul a subliniat chemarea Papei Benedict de a ajunge la „generaţia digitală”, informează situl Conferinţei Episcopale a Angliei şi Ţării Galiilor.
În discursul publicat pe respectivul sit, pr. Lombardi a subliniat importanţa folosirii „tehnologiilor şi formelor tradiţionale de comunicare”, ce „sunt încă necesare pentru o mare parte din populaţie”. „În acelaşi timp nu putem să nu fim atenţi la direcţia în care se îndreaptă comunicaţiile, nici să ignorăm ultimele progrese tehnologice din lumea comunicaţiilor.” Vorbind din experienţa activităţii sale de purtător de cuvânt al Vaticanului, preotul iezuit a amintit criticile din media îndreptate împotriva Papei, incluzându-se aici „discursul de la Regensburg, problema cu Episcopul Williamson, controversa privind declaraţiile despre prezervative şi răspândirea SIDA în Africa”. „Este greşit să credem că trebuie să evităm dezbaterile. Trebuie să căutăm mereu să participăm în dezbateri într-un mod ce conduce la o mai bună înţelegere a poziţiei Bisericii – şi nu trebuie niciodată să ne lăsăm descurajaţi.”
Pr. Lombardi a vorbit şi despre recentele schimbări din comunicaţiile sociale, observând că internetul a înmulţit numărul de voci care răspândesc informaţia. În acest mediu este importantă „menţinerea unor puncte sănătoase de referinţă în fluxul comunicaţiilor”. A amintit de mesajul Pontifului pentru Ziua Comunicaţiilor Sociale, spunând: „Papa ştie că Biserica va fi o prezenţă eficace în lume doar în măsura în care reuşeşte să păstreze adevărurile credinţei în strânsă legătură cu cultura şi cu tineretul. De aceea pune el un aşa accent pe relaţii.” Prezenţa Bisericii nu trebuie făcută simţită doar prin distribuirea de conţinuturi creştine ci şi printr-o tot mai mare interactivitate. „În slujirea Bisericii trebuie să ne întrebăm mereu dacă limitele şi defectele aptitudinilor noastre în comunicaţii îngreunează cumva pentru alţii înţelegerea mesajului Bisericii, sau dacă mesajul în sine este respins, chiar dacă a fost înţeles – sau tocmai pentru că a fost înţeles.”
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a amintit de un moment în care lucra la transmiterea prin televiziune a unei întâlniri cu Papa Ioan Paul al II-lea, diverse oraşe din Europa luând parte prin intermediul satelitului. După ce Pontiful i-a salutat pe tinerii din diverse oraşe, a exclamat: „Ce lucru minunat este această televiziune! Pot să îi văd şi să le vorbesc tinerilor mei din Cracovia, ca şi cum ar fi aici. Binecuvântată să fie televiziunea!” În ciuda „la toate lucrurile teribile şi urâte pe care le face televiziunea”, ea poate fi folosită bine, pentru a crea comuniune, caz în care „este cu adevărat binecuvântată”. Vocaţia lucrătorilor media este „de a se asigura că presa, radioul şi televiziunea sunt instrumente şi căi spre sfinţire”. I-a încurajat apoi pe cei din audienţă să lucreze mai mult „pentru ca să putem spune cu tot mai mare convingere: internetul este o adevărată binecuvântare!”