Botezul, Mirul şi Euharistia într-o singură celebrare
21.05.2009, Bucureşti (Catholica) - Sâmbătă, 16 mai, în biserica Centrului Don Orione din Voluntari (judeţul Ilfov) s-au celebrat trei Sfinte Sacramente: Botezul, Mirul şi Euharistia. Douăzeci şi şase de tineri şi copii au primit Sfântul Mir, însă trei dintre ei au fost mai întâi botezaţi de IPS Ioan Robu care a prezidat această Sfânta celebrare din sărbătoare Sfântului Luigi Orione. De pe ARCB.ro aflăm că dintre cei 26 de candidaţi la Sfântul Mir, 18 au fost fete ce au crescut într-un orfelinat, iar după ce au împlinit vârsta de 18 ani au fost luate în grija călugărilor Centrului Don Orione, care le ajută să se integreze în societate căutându-le un loc de muncă şi o locuinţă. Ceilalţi candidaţi au fost din parohia „Sfântul Anton de Padova”, Colentina. În aceeaşi celebrare, cinci copii, din această parohie, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie.
IPS Ioan Robu, în prima parte a predicii, a insistat asupra puterii dătătoare de viaţa a Duhului Sfânt prin Sfintele Sacramente. „Biserica”, spunea Arhiepiscopul, „îl invocă pe Duhul Sfânt la Botez, Mir şi Euharistie să transforme cu puterea sa semnele pe care noi le celebrăm. Fără puterea Duhului Sfânt, nici unul dintre aceste sacramente nu ne dă viaţă. Aşa cum noi nu putem trăi dacă nu respirăm, tot aşa Biserica nu poate trăi dacă nu respiră în Duhul Sfânt.” În partea a doua, IPS Ioan Robu a amintit şi a explicat două cuvinte din rugăciunea introductivă: Providenţa şi Biserica. „Providenţa, spunea Înaltpreasfinţitul, este grija lui Dumnezeu pentru oameni, o grijă constantă, care cuprinde toată viaţa omului în interiorul şi în exteriorul lui. Această grijă este prezentă în viaţa Bisericii. Biserica îl imită pe Dumnezeu şi devine semn al Providenţei lui Dumnezeu. La Voluntari avem această casă, la Don Orione, cum este numită, în care sunt îngrijiţi cei bolnavi, cei părăsiţi, cei care nu au pe nimeni şi, casa aceasta, este un semn al Providenţei lui Dumnezeu, al grijii lui Dumnezeu, iar această grijă devine vie, palpabilă în această casă care este, într-adevăr, o Casă a Providenţei. Biserica, prin sfinţii săi, prin Sfântul Luigi Orione, devine purtătoare a Providenţei. Biserica este formată din mulţimea oamenilor care primesc Sfintele Taine şi care ştiu că fără Dumnezeu nu sunt compleţi. Sfintele Sacramente celebrate astăzi sunt ca nişte trepte pe care urcând înţelegem Providenţa şi Biserica, care se nasc din credinţă şi dau credinţa.”
Predica s-a încheiat cu îndemnul prelatului adresat candidaţilor de a mulţumi lui Dumnezeu că i-a înălţat pe aceste trepte şi de a-l invoca pe Sfântul Luigi Orione ca să nu uite niciodată de grija lui Dumnezeu faţă de ei, să devină semne ale grijii sale şi să rămână fideli Bisericii care le-a dăruit credinţa. La sfârşitul celebrării, IPS Ioan Robu le-a spus călugărilor că şi numele oraşului Voluntari, locul unde îşi desfăşoară activitatea, a fost o alegere providenţială deoarece şi ei sunt „voluntari ai carităţii”. În semn de preţuire faţă de operele de caritate săvârşite în acest oraş, primăria din Voluntari a numit staţia de autobuz din apropiere: „Centrul Don Orione”. După-amiază, la ora 15, PS Cornel Damian a sfinţit această staţie de autobuz şi oratoriul Centrului Don Orione, iar sărbătoare a continuat cu cântece, jocuri pentru copii şi o tombolă, până seara târziu.