Mărturia unui chinez la Rimini
25.08.2009, Rimini (Catholica) - A 30-a Întâlnire pentru Prietenia între Popoare, organizată de mişcarea catolică laică Communione e Liberazione, a înregistrat un număr record de participanţi. Duminică, la Liturghia ce a deschis evenimentul lung de o săptămână, ce se desfăşoară anual, vara, la Rimini, Italia, au participat peste 10.000 de persoane, cea mai largă participare în aceşti 30 de ani.
În predica sa, Episcopul Francesco Lambiasi de Rimini a afirmat: „Isus Cristos este punctul de sprijin al întregii istorii a umanităţii. […] Noi, creştinii, credem şi ştim că principiul credinţei creştine este iubirea, ce hrăneşte încrederea şi cunoaşterea. Credinţa este lumină şi cunoaştere.” De aceea se poate spune că „cel care nu crede în Isus nu cunoaşte cu adevărat realitatea”. Conferinţa, ce a început duminică şi se va încheia sâmbătă, are în centru tema „Cunoaşterea este mereu un eveniment”. Un comunicat de presă explică faptul că această temă va explora „fiinţa umană, relaţia sa cu lumea şi dinamicile prin care omul cunoaşte realitatea”. Peste 700.000 de persoane sunt aşteptate la întâlnire, organizarea bazându-se pe peste 3.100 de voluntari. Unii vin chiar din Rusia, Spania, Portugalia, Lituania, Kosovo, Franţa, Marea Britanie, Elveţia, Kazakhstan, Canada, SUA şi Paraguay.
Printre vorbitorii de duminică s-a aflat şi Harry Wu, care a petrecut 19 ani închis în lagărele chineze, cunoscute ca „laogai”. Acesta a denunţat negarea libertăţii religioase pentru compatrioţii săi, susţinând răspicat că în China „catolicismul este încă ilegal”. Wu a continuat: „Toate bisericile şi templele sunt proprietăţile guvernului. Există o religie de stat, şi anume comunismul. Eu, pentru că eram catolic, am fost persecutat.” Peste 50 de milioane au fost ucise de regimul chinez, a susţinut el, mai mulţi decât cei ucişi în timpul Holocaustului sau al administraţiei staliniste. Wu a înfiinţat Fundaţia de Cercetare Laogai, o organizaţie non-profit ce realizează rapoarte despre crimele şi încălcările drepturilor omului din lagărele de concentrare. „În 1950, experţii lui Stalin au venit în China pentru a construi aceste lagăre de concentrare, ele rămânând în picioare până astăzi. Dar acum sunt cel puţin o mie de laogai. Aici prizonierii lucrează 12 ore pe zi, fără să primească ceva de la guvern, producând tot felul de bunuri ce sunt apoi vândute pe pieţele din occident.”
Fostul deţinut chinez a mai vorbit duminică despre transplanturile ilegale de organe, în număr de 30 de mii în 2006. Activiştii pentru drepturile omului susţin că „95% dintre aceste organe vin de la persoane condamnate la moarte”. A mai vorbit şi despre faptul că femeile chineze „sunt obligate să avorteze” dacă rămân gravide a doua oară, ceea ce ridică cifra avorturilor la aproximativ 30 de milioane pe an. În fine, Wu a criticat şi politica Chinei, „de represiune şi masacre”, îndreptată împotriva tibetanilor şi populaţiei uyghur. La final le-a spus occidentalilor: „Când mâncaţi din farfuriile voastre pline, amintiţi-vă de chinezii ce nu pot merge la biserică, de faptul că nu au acces liber la internet şi nici dreptul de a critica guvernul. A vorbi de alegeri în China nu are noimă. Nu există vot în China, doar discuţii despre economie, despre bani.”