Consiliul naţional „Credinţă şi Lumină”
22.05.2010, Iaşi (Catholica) - Consiliul naţional al comunităţilor „Credinţă şi Lumină” din România s-a desfăşurat la Iaşi în zilele de 8 şi 9 mai 2010, reunind reprezentanţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Dej, Iaşi, Popeşti Leordeni, Săbăoani şi Târgu-Mureş, împreună cu membrii Consiliului director al Fundaţiei „Credinţă şi Lumină”, Anca Suciu, vicecoordonatorul Provinciei Dunăre, şi părintele Fabian Măriuţ, îndrumătorul spiritual naţional, aflăm dintr-un material semnat de Mircea Oltean pe Ercis.ro.
Reuniunea consiliului naţional a fost prilejuită de recunoaşterea oficială a comunităţii din Iaşi ca o comunitate „Credinţă şi Lumină”, după o perioadă de probă de aproape doi ani, de la înfiinţarea sa din 2007. Comunitatea „Credinţă şi Lumină” din Iaşi se numeşte „Sfânta Paraschiva” şi îşi desfăşoară activităţile în spaţiul Centrului „Xaverianum”, cu sprijinul părinţilor iezuiţi. La consiliul naţional au fost discutate şi analizate activităţile comunităţilor, de la ultimul consiliu naţional (din februarie 2009) până acum, şi s-au făcut planuri pentru acţiunile viitoare. Au fost stabilite anumite detalii pentru tabăra naţională, dedicată membrilor acestor comunităţi, ce va avea loc la Pralea, judeţul Bacău, între 2 şi 7 august 2010. În acest an urmează să aibă loc şi o formare a amicilor (voluntari) din comunităţile „Credinţă şi Lumină”, iar în anul 2011 va fi un mare pelerinaj la Miercurea Ciuc, unde se vor aniversa 40 ani de la fondarea Mişcării „Credinţă şi Lumină” şi la care vor participa membri ai comunităţilor „Credinţă şi Lumină” din România (comunităţi de limba română şi limba maghiară), Ungaria şi Serbia.
Comunităţile „Credinţă şi Lumină” sunt alcătuite din persoane cu handicap mental, părinţii şi prietenii lor şi desfăşoară activităţi în scop umanitar şi educativ, pentru integrarea în societate şi în biserică a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi a familiilor lor. La activităţile „Credinţă şi Lumină” se încearcă scoaterea din însingurare a celor etichetaţi „handicapaţi”. „Credinţă şi Lumină” este o mişcare internaţională, care a luat fiinţă în Franţa, în anul 1971, ca urmare a unui pelerinaj făcut de persoane cu handicap mental, familiile şi prietenii lor. Ulterior, au apărut şi s-au dezvoltat cca. 1.500 comunităţi la nivel mondial, de diferite confesiuni, tradiţii culturale, limbi vorbite, dar unite întru aceeaşi dragoste pentru persoanele cu nevoi speciale. În ţara noastră exista zece comunităţi „Credinţă şi Lumină”, primele comunităţi începându-şi activitatea încă din anul 1990. Fundaţia „Credinţă şi Lumină”, care reprezintă în plan juridic comunităţile, a fost înfiinţată în anul 2000, cu sediul în Cluj Napoca.