Muzica ajută dialogul catolico-ortodox
27.05.2010, Vatican (Catholica) - Muzica a jucat un rol crucial în relaţiile dintre catolici şi ortodocşi, consideră purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Pr. Federico Lombardi a vorbit despre aceste relaţii în contextul concertului ce a avut loc săptămâna trecută la Roma la iniţiativa Bisericii Ortodoxe Ruse. Evenimentul muzical a fost un cadou din partea Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii pentru Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia aniversării a 5 ani de pontificat şi a 83 de ani de viaţă.
La concert au fost interpretate lucrări ale unor mari compozitori ruşi din secolele XIX şi XX. Punctul culminant l-a reprezentat interpretarea „Cântării Înălţării”, compusă de Arhiepiscopul Hilarion Alfeyev de Volokolamsk, preşedintele departamentului pentru relaţiile externe al Patriarhiei Moscovei. Concertul a fost precedat de un mesaj cordial al Patriarhului către Papă, citit de Arhiepiscopul Hilarion şi care „a mers dincolo de un gest normal de curtoazie”, declara pr. Lombardi în cel mai recent episod al emisiunii televiziunii vaticane Octava Dies. „Este foarte clar de fapt că în contextul panoramei culturale europene contemporane, poziţiile ortodoxă şi catolică privitoare la marile probleme etice sunt aceleaşi, deoarece ele derivă dintr-o viziune despre om inspirată de creştinism”. Şi a continuat: „Mitropolitul Hilarion, în discursul său, a făcut referinţă explicită, de exemplu, la problemele privind viaţa şi familia.”
Purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că discursul Pontifului, de după concert, „a fost mai expansiv şi animat decât celelalte susţinute la sfârşitul unor concerte, dezvoltând pe larg tema rădăcinilor creştine ale Europei, exprimată nu doar în viaţa religioasă ci şi în ‘inestimabilul patrimoniu cultural şi artistic’ al ţărilor în care credinţa creştină a favorizat şi promovat ‘ca niciodată până atunci creativitatea şi geniul uman’.” Pr. Lombardi a afirmat: „În faţa secularizării ce încearcă să ne îndepărteze de Dumnezeu şi de planul său, şi care sfârşeşte negând demnitatea umană, este necesar să dezvoltăm propunerea unui ‘nou umanism’, pentru ca Europa să se întoarcă la a respira cu ‘doi plămâni’, prin dialog, prin sinergia dintre Răsărit şi Apus, precum şi dintre tradiţie şi modernitate.” A încheiat spunând că „ecoul notelor muzicii ruse în Vatican a fost semnul elocvent al profundei armonii care s-a stabilit între aceste perspective cruciale dintre Bisericile Ortodoxă şi Catolică”.