Capitulul provincial extraordinar al Fraţilor Franciscani Conventuali
24.06.2010, Roman (Catholica) - În zilele de 23-24 iunie a.c. s-a desfăşurat la Roman Capitulul provincial extraordinar al Fraţilor Minori Conventuali din România. Capitulul a fost convocat de către Ministrul provincial în special din motivul de a fi analizată şi votată propunerea Ministrului General, exprimată într-o scrisoare oficială către Provincia „Sf. Iosif” din România, de a prelua în formă de custodie a provinciei, Delegaţia Generală a Mediului Orient şi a Ţării Sfinte. Au mai fost incluse pe ordinea de zi a lucrărilor capitulare şi alte două puncte, respectiv: închiderea oficială a conventului „Sf. Francisc de Assisi” din Holod şi o reflecţie comună asupra perspectivei Liceului Teologic Franciscan din Roman;
Capitulul a fost deschis marţi, 23 iunie, la ora 11.30 cu celebrarea Sfintei Liturghii în cinstea Duhului Sfânt. Celebrarea a fost prezidată de Asistentul General CIMP fr. Valentin Redondo, care în omilie i-a îndemnat pe fraţii delegaţi să privească cu încredere şi speranţă în viitor, consolidându-şi viaţa pe ceea ce nu are sfârşit, adică pe ceea ce este autentic în ochii lui Dumnezeu. În prima şedinţă a capitulului s-au dezbătut temele incluse pe ordinea de zi, şi anume închiderea conventului din Holod şi discutarea perspectivelor Liceului Teologic Franciscan. După ce au fost prezentate motivele pentru care se impune închiderea conventului din Holod şi au fost clarificate o serie de nelămuriri, fraţii delegaţi au votat pentru închiderea acestui convent din Eparhia Greco-Catolică de Oradea.
A urmat o dezbatere mai amplă asupra perspectivelor Liceului Teologic Franciscan. Pentru început părintele director Eusebiu Ţâmpu a prezentat un raport al activităţilor desfăşurate în cadrul liceului precum şi a dificultăţilor cu care se confruntă instituţia în acest moment. După mai multe intervenţii pe marginea celor prezentate concluziile generale l-a care s-a ajuns au fost în special două mai importante: implicarea în educaţie trebuie să rămână o constantă a Provinciei franciscane; se impune acordarea unei atenţii speciale formării tinerilor care doresc să urmeze forma de viaţă franciscană. S-au indicat şi o serie de soluţii în vederea atingerii acestor obiective, şi totodată s-au făcut propuneri care vor fi înaintate celor implicaţi direct în activitatea formativă şi educaţională în Provincie.
A doua zi a capitulului a fost dedicată discutării şi votării propunerii venite din partea guvernului Ordinului ca Provincia din România să preia Delegaţia Generală de Orient sub propria jurisdicţie. În prima parte a şedinţei au fost prezentate o serie de rapoarte cu privire la Delegaţie de către Asistentul general CIMP, Delegatul general, Ministrul general, Ministrul provincial, iar în a doua parte s-au ascultat intervenţiile şi s-a răspuns întrebărilor celor care s-au înscris la luarea de cuvânt. S-a trecut apoi la votarea moţiunii. În urma votării moţiunea preluării Delegaţiei a fost aprobată cu o largă majoritate (din 51 de delegaţi: au fost 45 voturi pozitive, 5 voturi albe, 1 vot negativ).
Pe lângă lucrările capitulare fraţii delegaţi au trăit împreună în cele două zile intense momente de rugăciune şi de fraternitate, într-un climat senin, încrezător şi plin de bucurie, tipic spiritului franciscan. (fr. Virgil Blaj, secretar provincial)