Priveşte cerul şi numără stelele
12.07.2010, Luncani (Catholica) - În perioada 6-11 iulie 2010, la Mănăstirea Carmelitană a Maicii Domnului şi a profetului Ilie din Luncani, au avut loc exerciţii spirituale pentru tineri cu tema „Priveşte cerul şi numără stelele” (Gen 15,1-6), organizate de Comisia de Pastorală Vocaţională din cadrul FCRSM. La această întâlnire a participat un grup de 21 de tineri alături de 11 însoţitori, persoane consacrate din diverse congregaţii, printre care şi părintele Augustin, gazdă a Mănăstirii din Luncani.
Toate activităţile s-au desfăşurat într-un cadru al tăcerii simţind astfel mai profund prezenţa lui Dumnezeu, citim în materialul primit la redacţie de la sora Francesca Piaggi, secretara Comisiei amintite. Fiecare zi a fost călăuzită de către un personaj biblic ce a reprezentat un exemplu spiritual benefic pentru viaţa tânărului de azi. În prima zi s-a urmat exemplul Patriarhului Abraham meditând la încrederea pe care el a avut-o în Dumnezeu după ce i s-a revelat. Ilie îl întâlneşte pe Dumnezeu în linişte (printr-un susur blând şi subţire); în tăcere Domnul îi vorbeşte şi el ascultă, de aceea cuvântul cheie pentru ziua dedicată profetului Ilie a fost liniştea. Alţi profeţi ce au însoţit în acest drum al cunoaşterii au fost Moise şi Samuel, Moise fiind cel trimis pentru a împlini o misiune, iar Samuel cel chemat de Dumnezeu, pe când dormea, pentru a-i transmite un mesaj preotului Eli.
Pornind de la vieţile acestor personaje participanţii au petrecut momente de meditaţie şi de adoraţie pentru a putea asculta glasul Domnului. „Datorită experienţelor trăite am remarcat că trebuie să facem puţină ordine în viaţa noastră. Trebuie să găsim momente de tăcere pentru a putea comunica cu Dumnezeu şi El va pătrunde şi va acţiona în sufletul nostru. Pe parcursul întâlnirilor am participat la diverse activităţi legate de temele zilnice. În conformitate cu tema încrederii am avut ocazia de a ne încredinţa unei persoane ce ne-a condus pe un drum doar ţinându-ne de mână, noi fiind legaţi la ochi”, citim în acelaşi material. Alte momente simbolice reprezentative ale acestor zile au fost: punerea în scenă a unor fragmente evanghelice caracteristice celor patru personaje biblice; momentul arderii personalităţii negative: fiecare tânăr a scris pe o foaie tot ceea ce vedea rău în el şi a aruncat foaia într-un foc aprins în mijlocul naturii împreună cu o creangă ce reprezenta, poate, greutatea păcatelor, spre a fi purificaţi şi a trezi în noi dorinţa de a ne schimba.
S-a parcurs şi un drum al crucii, meditându-se la chinurile lui Isus de pe muntele Calvar, iar „pe munte” tineri s-au spovedit sau au primit binecuvântarea părintelui, după care au coborât pe un alt drum, drumul luminii. Totodată au fost învăţaţi cum să efectueze rugăciunea centrantă, numită de Thomas Keating ca „terapie divină” ce atinge două laturi: cea psihologică şi cea contemplativă. „Toate aceste momente îmbinate cu dansuri meditative ce ne concentrează toată atenţia spre Dumnezeu ne-au deconectat de cotidian şi am trăit într-un mod, poate neobişnuit pentru unii, de rugăciune, linişte, pace şi fericire interioară.”