Tema pentru ziua păcii evidenţiază libertatea religioasă
14.07.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a ales pentru a 44-a Zi Mondială a Păcii o temă care a evidenţia rolul libertăţii religioase în promovarea păcii. Ziua Mondială a Păcii este celebrată în fiecare an în 1 ianuarie, când este de asemenea şi Solemnitatea Maicii lui Dumnezeu. Tema pentru 2011 va fi „Libertatea religioasă, calea către pace”. În comunicatul Vaticanului, publicat marţi, 13 iulie 2010, se explică faptul că „în multe părţi ale lumii există diferite forme de restricţie sau negare a libertăţii religioase, de la discriminare şi marginalizare din motive religioase, la acte de violenţă împotriva minorităţilor religioase”.
Comunicatul arată că libertatea religioasă „este înrădăcinată demnitatea egală şi inerentă a omului” şi este „orientată spre căutarea ‘adevărului neschimbabil'”. Libertatea religioasă este numită „libertatea libertăţilor”. „Această noţiune a libertăţii religioase ne oferă un criteriu fundamental pentru discernerea fenomenului religiei şi a manifestărilor sale”, se explică în comunicat. „Respinge în mod necesar ‘religiozitatea’ fundamentalismului, şi manipularea şi instrumentalizarea adevărului şi a adevărului omului. Deoarece astfel de distorsiuni se opun demnităţii omului şi căutării adevărului, ele nu pot fi considerate libertate religioasă. Mai degrabă, o noţiune autentică de libertate religioasă oferă o profundă viziune asupra acestui fundamental drept uman, care lărgeşte orizonturile ‘umanităţii’ şi ‘libertăţii’ omului, permiţând stabilirea unei relaţii profunde cu sine, cu ceilalţi şi cu lumea”.
Vaticanul a explicat că tema se înscrie într-o serie care marchează o „cale către pace” indicată de Papa Benedict al XVI-lea: „Începând din 2006, mesajele lui pentru Ziua Mondială a Păcii s-au concentrat pe dimensiunile importante ale adevărului (În adevăr pacea, 2006), demnităţii persoanei umane (Persoana umană – inima păcii, 2007), unitatea familiei umane (Familia umană, o comunitate de pace, 2008), lupta împotriva sărăciei (Combaterea sărăciei pentru construirea păcii, 2009), şi în fine grija pentru creaţie (Dacă vrei să cultivi pacea, păzeşte creaţia, 2010). „Acest drum îşi are rădăcinile în vocaţia omului la adevăr (capax Dei) şi, având ca ‘stea polară’ demnitatea umană, conduce la libertatea de a căuta adevărul”.
Comunicatul Vaticanului a arătat că există „multe zone ale lumii în care formele de restricţie şi limitare a libertăţii religioase persistă, atât acolo unde comunităţile de credincioşi sunt o minoritate, cât şi acolo unde nu sunt o minoritate, şi unde există forme mai sofisticate de discriminare şi marginalizare, la nivel cultural şi în sferele participării publice civile şi politice”. „Este de neconceput”, se continuă, citându-se din Papa Benedict al XVI-lea, „ca credincioşii să trebuiască să îşi suprime o parte din ei înşişi – credinţa lor – pentru a fi cetăţeni activi. Nu trebuie niciodată să fie necesar să îl negi pe Dumnezeu pentru a te bucura de drepturile tale”.