Episcopul Anton Durcovici în drum spre beatificare
15.07.2010, Iaşi (Catholica) - Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a deschis la Vatican, în ziua de 8 februarie 2010, dosarul de beatificare a Episcopului Anton Durcovici (1888-1951), fost Episcop de Iaşi. A fost un moment mult aşteptat de credincioşii români şi în acelaşi timp un pas mai departe în recunoaşterea eroicităţii martiriului păstorului mort în închisorile comuniste. După verificarea documentelor ajunse la Roma, de către comisia respectivei Congregaţii, postulatorul cauzei, printr-o scrisoare adresată subsecretarului Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a cerut să se pronunţe asupra validităţii procesului diecezan.
La congresul care a avut loc în cursul lunii iunie 2010, comisia a declarat validă faza diecezană a procesului de beatificare a Episcopului, informează Ercis.ro, fiind respectate toate normele dreptului canonic. În luna septembrie 2010, când Congregaţia îşi va relua activitatea, acelaşi postulator va cere printr-o scrisoare adresată prefectului Congregaţiei să numească un relator pentru cauza în curs, fiind în acelaşi timp propus şi un colaborator extern care va lucra efectiv la respectiva cauză. Cu relatorul numit se va colabora pentru întocmirea aşa-zisei positio super martyrio, o lucrare convingătoare, menită să pună în lumină viaţa (o biografie bine documentată), activitatea (aşa cum reiese din lucrările scrise şi de la martorii ascultaţi) şi mai ales martiriul suferit din iubire pentru Cristos.
În ceea ce priveşte martiriul Episcopului Durcovici, conform procedurilor canonice, trebuie să se verifice două aspecte: material (moarte sigură şi violentă) şi formal (moarte provocată in odium fidei şi suportată în mod voluntar din iubire şi după exemplu dat de Cristos). Această lucrare va fi supusă într-un prim moment analizei comisiei istoricilor. Dacă va trece cu bine, va fi analizată apoi de comisia teologilor, în număr de nouă, dintre care două treimi vor trebui să dea votul pozitiv pentru ca lucrarea să meargă mai departe. Dacă se va trece şi de acest examen, positio va intra în analiza consiliului Cardinalilor şi al Episcopilor. După votul favorabil dat de această comisie, prefectul Congregaţiei, printr-o scrisoare, va cere Sfântului Părinte să se pronunţe asupra respectivei cauze. Sfântul Părinte, după o analiză atentă, poate aproba respectiva cauză de beatificare sau o poate respinge.
De ce un proces atât de lung? Materialul semnat de pr. Isidor Iacovici, postulator, explică: în primul rând pentru volumul de muncă cerut de această lucrare positio, care trebuie să fie destul de precisă, documentată şi convingătoare. În al doilea rând pentru timpul de aşteptare ce trebuie respectat. În prezent se află pe rol peste 2.500 de cauze la care se lucrează. Nu trebuie neglijat faptul că respectiva lucrare trebuie să fie analizată de atâtea comisii ale Congregaţiei.