Tabără de reCreaţie la Cluj-Napoca
31.07.2010, Cluj (Catholica) - În prima săptămână din vacanţă, 30 de copiii şi tineri din parohia clujeană cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” au participat la o Tabără de Cateheză, la mănăstirea franciscană din Oradea. Tot 30 de copii şi tineri, aproximativ aceeaşi, care peste an participă la cateheza din parohie, au participat în perioada 26-30 iulie la o a doua tabără, intitulată Tabără de reCreaţie. Aceasta s-a desfăşurat la sediul parohiei din cartierul Mănăştur, de luni până vineri, de la ora 9 la ora 16.
Tema taberei – organizată cu sprijinul ASTRU Cluj – a fost „Prieteni cu Isus”, fiind aprofundată în momentele de cateheză din cadrul fiecărei zile. Tot de partea spirituală a ţinut rugăciunea: luni s-a început cu Sfânta Liturghie, iar în următoarele zile cu Utrenia, Paraclisul, Rozariul şi Acatistul. În rest programul a conţinut ateliere, momente de joacă, vizionare de filme şi masa de amiază. Printre atelierele de mare succes s-a aflat cel de pictură de sticlă. Copiii au avut la dispoziţie peste o serie de modele de icoane, pe care le-au copiat cu marker-e pe sticlă, după care le-au pictat. De asemenea au turnat ipsos în forme, pictându-le după uscare: au realizat astfel suporturi de lumânări şi diverse farfurioare. Au modelat aluat sărat, obiectele fiind apoi puse la uscat în cuptor, iar ulterior pictate. Un alt atelier a fost cel de pirogravură, unde copiii fie s-au folosit de imaginaţie, fie de exemplele pe hârtie puse la dispoziţie şi copiate pe lemn cu indigo.
Atelierul de origami i-a învăţat pe participanţi cum să îşi facă un pahar, o cutie, sau tradiţionala „solniţă” din hârtie, dar şi forme mai complicate, precum o pasăre sau un dinozaur. Unii au participat şi la atelierul de jocuri de logică, unde nu au confecţionat nimic, ci au rezolvat probleme din familia Nonogramelor, respectiv KenKen (rudă Sudoku). Şi-au însuşit tehnica şerveţelului şi diverse tehnici de pictură; au confecţionat brăţări din mărgele, au construit din chibrituri, au umplut borcane cu seminţe diverse (aşezate pe straturi, după culori), au realizat marionete. Ultima zi a reprezentat marea provocare, copiii realizând un mozaic din bucăţele de hârtii, mare de aproximativ 1,2m x 1,7m. La terminarea programului au fost invitaţi părinţii şi bunicii pentru a vedea – şi lua o parte din – creaţiile copiilor şi tinerilor.