Biserica Sf. Paul din Tars să fie loc de cult pentru creştini şi nu muzeu
25.08.2010, Roma (Catholica) - Biserica Sfântul Paul din Tars trebuie să fie deschisă ca loc de cult şi nu ca muzeu, este mesajul lansat de Ali Bardakoglu, Marele Muftiu al Turciei şi şef al direcţiei pentru Afacerile Religioase, cea mai importantă autoritate religioasă a Ţării Semilunii, în proporţie de 95% musulmană, aflăm de pe situl Radio Vatican. Cuvintele lui Bardakoglu, preluate de cotidianul italian Avvenire, vin la puţine zile de la celebrarea Sfintei Liturghii în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în mănăstirea greacă-ortodoxă Sumela din Trabzon, la Marea Neagră, care este loc de cult redeschis după 88 de ani pentru rugăciune o dată pe an. Biserica Sfântul Paul, punct de referinţă pentru creştinii din toată lumea, este de fapt actualmente folosită ca muzeu. Credincioşii pot celebra acolo Liturghia, înştiinţând autorităţile turce cu trei zile înainte.
„Găsesc foarte corect ca biserica Sf. Paul din Tars să fie utilizată ca biserică şi nu cu destinaţia actuală de muzeu”, a subliniat Marele Muftiu, arătând că este vorba de un loc consacrat pentru creştini, iar ei doresc să ţină aici slujbele religioase şi nu există motive de a le interzice. Anul Paulin şi climatul pozitiv creat între autorităţile turce şi regretatul Vicar apostolic al Anatoliei, Mons. Luigi Padovese, păreau să fi pus premisele pentru schimbarea de destinaţie a edificiului, care ar fi rămas de proprietate turcă, dar administrat de creştini. Amânarea colocviilor şi uciderea Mons. Padovese au blocat situaţia. Declaraţiile lui Bardakoglu vin ca o rază de lumină într-un moment delicat pentru creştinii profund şocaţi de moartea vicarului apostolic.
Bardakoglu a extins apoi discursul la toleranţa între diferite credinţe. „Ne simţim deranjaţi când auzim că în Europa sunt interzise minaretele. Trebuie să protejăm libertatea de religie mai întâi în teritoriile noastre”. Marele Muftiu al Turciei este cunoscut pentru înclinaţia sa spre dialogul dintre credinţe. În 2006, în timpul vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Turcia, l-a însoţit la Sfânta Sofia şi în moscheea Sultanahmet, unde Papa şi Marele Muftiu s-au recules împreună. La rândul său, Nunţiul apostolic în Turcia, Mons. Antonio Lucibello, a afirmat: „salutăm această declaraţie ce deschide perspective importante pentru viitorul bisericii-muzeu a Sfântului Paul din Tars, pentru care de multă vreme atât Sfântul Scaun cât şi Conferinţa Episcopală Turcă înaintaseră cererea pentru loc permanent de cult. O deschidere importantă”, a spus Nunţiul, „care sperăm să se poată concretiza”.