Binecuvântarea începerii lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului
03.09.2010, Bucureşti (Catholica) - Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat astăzi, 3 septembrie, începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. Evenimentul s-a desfăşurat pe locul unde va fi ridicat edificiul, în apropiere de Casa Poporului. La ceremonie au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, membrii Consiliului Naţional Bisericesc, oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor şi mai mulţi credincioşi.
În cuvântul său, PF Daniel a prezentat câteva caracteristici ale viitoarei Catedrale: „Catedrala Mântuirii Neamului are un mesaj şi anume, mesajul Învierii. Această Catedrală care are în componenţa turlelor, în număr de opt, ideea de Înviere, de făclii de Înviere. Fiecare turlă are semnificaţia unei făclii de Înviere. Şi sunt opt pentru că opt este ziua veşniciei şi ziua Învierii. Turla a opta este Turla Pantocrator, turla centrală. De ce am dorit ca această Catedrală să poarte deasupra ei un mănunchi de lumânări de Înviere pentru că în apropiere aici au existat cinci Biserici. Trei au fost demolate, deci ucise, şi două au fost răstignite prin translare. În amintirea acestor Biserici care au fost răstignite sau ucise noi dorim să avem o Biserică mai mare care le cuprinde pe toate ca un simbol al Învierii celor vechi sub o formă nouă adunată în Biserică. Deci, această Catedrală care are forma de cruce latină cu un braţ mai lung, care simbolizează procesiunea pelerinilor spre Altar, înaintarea noastră treptată spre Împărăţia lui Dumnezeu simbolizată de Sfântul Altar este una românească, o sinteză inspirată din cele mai frumoase catedrale din ţară, mai ales de la Timişoara şi din alte părţi ale ţării, dar şi din Bucureşti, unele elemente sunt de aici, altele din Moldova, altele din nordul Transilvaniei, precum şi o sinteză între stilul bizantin care se vede în interiorul Catedralei şi exprimarea externă a stilului occidental într-o vreme în care peste 4 milioane de români ortodocşi se află plecaţi la studii sau pentru muncă în Europa Occidentală, în Canada, Statele Unite ale Americii şi chiar în Australia şi Noua Zeelandă, unde avem o eparhie nouă ortodoxă română. Deci, această catedrală simbol a adunării în comuniune a românilor din ţară şi din străinătate este o catedrală care are ca funcţie mai întâi rugăciunea comună.”
Liderul BOR a mai explicat, conform Basilica.ro: „Catedrala este o necesitate practică ţinând seama de numărul mare aproape şaizeci de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care nu încap mai mult de doisprezece în Altarul Catedralei actuale de pe Dealul Mitropoliei. Deci, este o necesitate practică. În al doilea rând este un simbol al răstignirii şi învierii noastre în istorie. E vorba de o catedrală care nu e nici mare nici mică, este de zece ori mai mică decât Casa poporului de alături, dar suficient de mare pentru a aduna clerul şi credincioşii laolaltă în interiorul Bisericii. Nu aşa cum se întâmplă acum clerul rămâne în Biserică şi credincioşii rămân în afara locaşului de cult.” Iar legat de contextul economic actual, Patriarhul a susţinut: „Noi, în timpul acestei perioade care pare o perioadă de încercare, de criză economică, trebuie să aducem semne de speranţă. Construirea unei biserici este un semn de speranţă, este un semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că am supravieţuit încercărilor şi o rugăciune de cerere către Dumnezeu să ne ajute să trecem prin greutăţi astfel încât situaţia de astăzi seamănă cu toate situaţiile din istorie când au fost construite cele mai frumoase Mănăstiri şi Biserici. După fiecare război când ţara a fost prădată, în mare parte arsă, pârjolită de năvălitori Ştefan cel Mare a construit o biserică. Chiar şi atunci când a pierdut o luptă a construit o biserică în semn de pocăinţă. Când câştiga o victorie spunea ‘cu ajutorul Preamilostivului şi Atotputernicului Dumnezeu am biruit’. Iar când pierdea o luptă, s-a întâmplat aceasta de două ori, foarte rar, spunea ‘pentru că păcatele noastre au biruit duşmanii’. Noi ne punem nădejdea în Dumnezeu şi când ne merge bine şi când trecem prin greutăţi.”