Episcopii brazilieni şi sarcina lor ecumenică
11.09.2010, Castel Gandolfo (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe Episcopii din Brazilia să promoveze dialogul între creştinii din această ţară, amintindu-le însă că unitatea este în cele din urmă un dar al lui Dumnezeu. Afirmaţia a fost făcută în discursul adresat ieri Episcopilor brazilieni din regiunea 3 – aceştia fiind foarte mulţi, vin pe regiuni pentru vizita „ad limina” la Roma.
Sfântul Părinte a amintit de moştenirea catolică a Braziliei, care merge până în urmă cu mai bine de 500 de ani, când a avut loc prima Liturghie în această ţară. Acea Liturghie a marcat „prima vestire a Evangheliei lui Cristos către acest popor, luminându-le vieţile. Această acţiune evanghelizatoare a Bisericii Catolice a fost şi continuă să fie fundamentală în constituirea identităţii poporului brazilian, caracterizat de convieţuirea armonioasă între persoane de diferite religii şi culturi. Valoarea credinţei catolice a modelat inimile şi spiritul brazilienilor.”
Papa a deplâns însă „creşterea influenţei noilor elemente ale societăţii, care acum câteva decenii erau practic străine. Aceasta provoacă o consistentă abandonare de către mulţi catolici a vieţii ecleziale şi chiar a Bisericii.” Sfântul Părinte a notat dimensiunea valului de comunităţi evanghelice şi neo-protestante şi a îndemnat Biserica din Brazilia „să se angajeze la o nouă evanghelizare care să facă toate eforturile pentru căutarea catolicilor îndepărtaţi, precum şi a persoanelor ce ştiu puţin sau nimic despre mesajul evanghelic, conducându-i la o întâlnire personală cu Isus Cristos, viu şi activ în Biserica Sa.”
În continuare Pontiful a cerut stabilirea „unui dialog ecumenic sănătos în adevăr” cu celelalte confesiuni creştine din ţară. „Diviziunile dintre creştini se opun dorinţei Domnului ca toţi să fie una”, a subliniat el, adăugând că „lipsa unităţii este motiv de scandal care în cele din urmă subminează credibilitatea mesajului creştin proclamat în societate”. „Căutarea unităţii creştine nu are puţine obstacole în faţă. În primul rând o viziune eronată asupra ecumenismului, care trebuie respinsă pentru că induce o anumită indiferenţă doctrinală ce caută să uniformizeze, în mod necritic, toate ‘opiniile’ după un relativism ecleziologic. Se adaugă apoi provocarea multiplicării neîncetate a noilor grupuri creştine, unele dintre ele folosindu-se de un prozelitism agresiv, care arată că teritoriul ecumenismului poate să fie foarte diferenţiat şi confuz.”
Papa Benedict i-a îndemnat pe Episcopi să facă „paşi înainte” pe drumul dialogului, amintindu-le însă că „în inima tuturor eforturilor de unitate trebuie să fie rugăciunea, convertirea şi sfinţirea vieţii”. „Este Domnul cel care dă unitatea. Aceasta nu este creaţia omului şi ţine de păstori să asculte de voia Domnului, promovând iniţiative concrete, libere de reducţionismul conformist, purtate însă cu sinceritate şi realism, cu răbdarea şi perseverenţa care vin din credinţa în acţiunea providenţială a Duhului Sfânt.”