Expoziţie de fotografii organizată de Caritas la Parlament
08.10.2010, Bucureşti (Catholica) - federaţia Caritas România, în parteneriat cu Camera Deputaţilor, a organizat, în perioada 4-6 octombrie 2010, în holul Palatului Parlamentului României, expoziţia de fotografii cu tema „Viitorul unei naţiuni începe cu respectul faţă de bătrânii ei”. În perioada 7-17 octombrie 2010, expoziţia poate fi vizitată la Catedrala romano-catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti, aflăm de pe Ercis.ro. Vernisajul acestei expoziţii a avut loc luni, 4 octombrie, în holul Palatului Parlamentului României, în prezenţa a numeroşi invitaţi, reprezentanţi ai altor ONG- uri, un reprezentant al Patriarhiei Române, pr. Dorel Moţoc, precum şi în prezenţa preşedintelui Confederaţiei Caritas România, pr. Egidiu Condac. Acest eveniment a fost organizat în contextul Anului european de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale, precum şi cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, zi stabilită pentru 1 octombrie de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Fotografiile ce au fost expuse au evidenţiat nevoile persoanelor vârstnice şi modalitatea de răspuns a organizaţiilor Caritas în asistenţa persoanelor de vârsta a treia.
Evenimentul a fost deschis de către dr. Marton Andras, directorul Caritas Alba Iulia, care a prezentat scopul acestei activităţi. „Prin această aducere a chipurilor asistaţilor noştri, a precizat dr. Marton Andras, s-a dorit aducerea realităţilor zilnice a acestora pe masa legiuitorilor noştri, pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru a asigura vârstnicilor o bătrâneţe cu adevărat fericită”. De asemenea, s-a amintit faptul că o expoziţie de fotografii care evidenţiază alternative de îngrijire a persoanelor vârstnice este organizată de Caritas Europa tot în această perioadă la Bruxelles, la Parlamentul Europei. În cuvântul său, pr. Egidiu Condac a evidenţiat valoarea bătrâneţii, respectul care trebuie adus acestei categorii de vârstă, amintind tuturor de un om care socotindu-se el însuşi bătrân (Papa Ioan Paul al II-lea), adresa în anul 1999 o scrisoare tuturor bătrânilor din întreaga lume. Spicuind din această scrisoare a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a subliniat faptul că „valoarea bătrâneţii nu constă doar în suma experienţelor trăite în timpul vieţii, dar şi în transmiterea unui mesaj de laudă adus Creatorului şi care trebuie transmis din generaţie în generaţie.”
Părintele Dorel Moţoc, reprezentantul Patriarhiei Române, a prezentat mesajul Patriarhului României, PF Daniel, adresat tuturor cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice. „Aşadar, ‘viitorul unei naţiuni începe cu respectul faţă de bătrânii ei’. Sau, se poate spune şi altfel: ‘Cinsteşte-i pe tatăl tău şi pe mama ta ca să-ţi fie ţie bine şi să trăieşti mult pe pământ’. Este cea de-a patra poruncă prin care Dumnezeu a voit să atragă atenţia copiilor la obligaţia ce o au faţă de părinţi”, scrie dr. Gema Bacoanu în corespondenţa de pe situl Diecezei de Iaşi. „În societatea de astăzi, care este chemată să-şi păstreze dimensiunea umană, marginalizarea bătrânului nu este un fenomen biologic, ci este un fenomen cultural. Se observă o necesitate din ce în ce mai puternică de reeducare la valorile care dau sens vieţii. Bătrânul trebuie perceput mai mult ca persoană particulară cu o mare potenţialitate afectivă realizată în beneficiul unei convieţuiri umane, şi mai puţin văzut prin prisma eficienţei fizice sau economice.”