Interesul privitor la sfinţi este în creştere
24.10.2010, Vatican (Catholica) - Sfinţii sunt la modă din nou, consideră purtătorul de cuvânt al Vaticanului după canonizările ce au avut loc săptămâna trecută, prezidate de Papa Benedict al XVI-lea. Pr. Federico Lombardi a vorbit pe această temă în cea mai recentă ediţie a emisiunii „Octava Dies” a televiziunii vaticane. Amintim că la 17 octombrie Sfântul Părinte i-a canonizat pe Stanislaw Soltys, Andre Bessette, Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola, Maria a Crucii (Mary) MacKillop, Giulia Salzano şi Battista Camilla Varano.
Iezuitul a spus că aceste canonizări au fost „puţin mai speciale. Doi dintre noii sfinţi au generat în mod aparte un mare interes în ţările lor de origine.” Cei doi sfinţi la care s-a referit sunt primul sfânt născut în Canada (Andre Bessette) şi prima sfântă australiancă (Mary MacKillop). „Ceilalţi sfinţi au fost italieni, un spaniol şi un polonez […] astfel că, deşi sfinţi mari, nu a fost o noutate absolută. Dar Australia nu a mai avut un sfânt până acum, iar Canada de asemenea nu e familiară cu canonizările. Grupuri de mii de pelerini au suportat călătorii lungi şi scumpe pentru a fi prezente în Piaţa San Pietro. Mulţi jurnalişti şi echipe de televiziune au venit la Roma pentru a scrie articole, pentru a filma, pentru a face interviuri în direct de la ceremonie şi de la celelalte celebrări.”
Pr. Lombardi a continuat: „Biserica propune în mod solemn modele de viaţă creştină prin sfinţi, dar o face recunoscând în acelaşi timp că oamenii au înţeles deja aceasta, că anumite persoane transpun în viaţă Evanghelia în moduri exemplare şi devin astfel prieteni spirituali ai celor care îi întâlnesc, călăuze fascinante în iubirea lui Dumnezeu, în credinţă şi în speranţă. Canonizările sunt recunoaşterea faptului că Spiritul lui Dumnezeu suflă prin oameni obişnuiţi ca Maria a Crucii şi fratele Andre, şi aduce roade de virtute ce sunt izvor de mângâiere şi de lumină pentru mulţi alţii. Unii sfinţi sunt recunoscuţi în mod solemn; marea lor majoritate nu devin însă faimoşi la nivel universal, dar răspândesc în mod egal credinţa, speranţa şi iubirea.”
„Aceasta este cea mai frumoasă parte a Bisericii”, a declarat purtătorul de cuvânt. „În Biserică totul se face în slujba oamenilor din fiecare ţară şi de orice condiţie ar fi ei, pentru a le permite să îl întâlnească pe Dumnezeu pe drumul spre sfinţenie.” La final pr. Lombardi a îndemnat: „Să învăţăm să vedem Biserica din această perspectivă şi să o înnoim continuu, începând de la noi înşine.”