Am venit ca un pelerin la mormântul Sf. Iacob

1 răspuns

 1. Monica spune:

  Tiago in spaniola este Iacob.
  Legenda spune ca in jurul anului 813 un inger i-a aparut in vis ermitului Pelayo, caruia i-a dezvaluit unde se afla inmormantat apostolul Iacob cel Batran. Episcopul din Iria Flavia (azi, orasul Padron) a vrut sa verifice spusele ermitului si s-a dus catre locul indicat de acesta. In locul care avea sa fie cunoscut ulterior sub denumirea de “campus stellarum” oamenii bisericii au descoperit mormantul Sfantului Iacob.
  Credinta generala este ca denumirea de “campus stellarum” (campul stelelelor) sta la baza formarii numelui de “Compostela”, insa unii lingvisti sunt de parere ca este mai degraba o declinare galica a cuvintelor “compostum” si “compositum”, cu terminatia diminutiva “–ellum”. In acest caz, “compostellum” inseamna “mic aranjament” sau “pregatiri funerare”, ceea ce poate fi si o referire la un mormant.
  Se pare ca, initial, pe locul care avea sa devina ulterior un oras, se afla un loc al cultului druidic. Romanii au ridicat aici un mausoleu si se pare ca a existat si un oras denumit Asseconia. Asezarea a devenit centrul interior al unor numeroase mici porturi galice, cum ar fi Padron. O traditie bazata pe sacralitate exista deja aici, intrucat se credea ca Padron poseda pietre sacre. Orasul a fost crestinat undeva intre primul si al treilea secol, dupa care a fost uitat, in contextul persecutiilor romanilor asupra crestinilor. A reaparut, miraculos, in atentia oamenilor dupa 813, cand a fost descoperit mormantul apostolului Iacob. Mica aglomeratie de case si oameni devine un oras in toata regula la inceputul secolului XI.
  Dupa descoperirea mormantului, Spania nu a mai stat pe ganduri si l-a numit pe Sfantul Iacob patronul religios al Spaniei, protectorul tarii in fata invadatorilor musulmani. Dupa ce familia regala a Spaniei s-a unit prin mariaj cu cea de Bourgogne (protectoarea moastelor de la Cluny), pelerinajul catre Compostela devine universal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *