Caritatea, semn distinctiv al vieţii creştinului
08.11.2010, Barcelona (Catholica) - Ieri după-amiază Papa Benedict al XVI-lea a vizitat „Obra Benefico-Social Nen Deu”, o instituţie caritabilă din Barcelona, înfiinţată în 1892 de Fericita Carmen a Pruncului Isus Gonzalez Ramos, fondatoarea Surorilor Franciscane ale Sfintelor Inimi. Instituţia oferea iniţial asistenţă copiilor din familii sărace, majoritatea afectaţi de sindromul Down, dar dată fiind reducerea treptată a acestor cazuri, acum găzduieşte 250 de pacienţi, de la 3 la 21 de ani, suferind de autism, epilepsie severă sau probleme de personalitate. Ei sunt în grija călugăriţelor, precum şi a unei echipe de opt profesionişti.
La sosire, Sfântul Părinte a fost primit de Cardinalul Lluis Martinez Sistach, Arhiepiscop de Barcelona. După ce a salutat-o în catalană pe maica superioară a comunităţii, patronilor instituţiei, pacienţilor şi familiilor lor, Pontiful a spus: „Aş dori să îmi exprim aprecierea faţă de autorităţi şi să le invit să sporească eforturile pentru a oferi servicii sociale şi asistenţă adecvată celor nevoiaşi. De asemenea mulţumesc celor care, prin sprijinul lor generos, susţin instituţiile de binefacere, şi în special această instituţie. Într-un timp în care numeroase cămine familiale se confruntă cu dificultăţi economice grave, discipolii lui Cristos trebuie să îşi înmulţească gesturile concrete de solidaritate efectivă şi constantă, arătând în acest fel faptul că viaţa creştină are ca semn distinctiv caritatea.”
„Sfinţirea Bazilicii Sagrada Familia”, a adăugat Papa Benedict, „a subliniat faptul că bisericile sunt semnul adevăratului sanctuar al lui Dumnezeu între oameni. Aici aş dori să subliniez modul în care, prin eforturile acestei instituţii bisericeşti, dar şi a altora […] se arată clar că pentru creştini, fiecare bărbat şi femeie este sanctuar adevărat al lui Dumnezeu şi trebuie tratat cu cel mai mare respect şi cu afecţiune, în speciali aceia în nevoi. În acest fel, Biserica doreşte să pună în practică cuvintele Domnului din Evanghelie: ‘Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut’.” Sfântul Părinte a continuat: „În ultimele decenii, progrese remarcabile din domeniul medicinii au contribuit în mod semnificativ la îngrijirea celor cu nevoi, progrese ce au fost însoţite de o puternică încredere în importanţa tratamentului pentru un final pozitiv al procesului de vindecare. De aceea este indispensabil ca noile evoluţii tehnologice din medicină să nu fie niciodată în detrimentul respectării vieţii şi demnităţii umane, pentru ca cei ce suferă de boli fizice sau handicapuri să primească mereu iubirea şi atenţie cerută pentru a-i face să se simtă preţuiţi ca persoane.”
„Dragi copii şi tineri, mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru vieţile voastre, atât de preţioase în ochii Săi, vă asigur că ocupaţi un loc special în inima Papei. […] Vă amintesc mereu în rugăciunile mele pe voi, cei dedicaţi ajutorării celor suferinzi, şi pe cei ce lucrează neîntrerupt pentru ca persoanele cu handicap să îşi ocupe locul cuvenit în societate şi să nu fie marginalizate pentru limitările lor. În acest sens, doresc să îmi exprim recunoştinţa pentru mărturia preoţilor şi a celor care vizitează bolnavii la casele lor, în spitale şi în alte instituţii specializate.” După discurs, Papa a primit daruri pregătite pentru el de copiii şi tinerii de a Nen Deu. A binecuvântat piatra de temelie a noii reşedinţe a instituţiei, care îi va purta numele. A mers apoi la aeroport, unde la 6.30PM s-a întâlnit cu Jose Luis Rodriguez Zapatero, premierul Spaniei, după care s-a întors la Roma.