Nimic nu scapă curiozităţii lui Seewald
24.11.2010, Vatican (Catholica) - Se pare că nimic nu scapă curiozităţii lui Peter Seewald atunci când stă de vorbă cu Papa Benedict al XVI-lea… iar Papa nu s-a ferit să îi răspundă la vreuna dintre întrebări. Astfel a caracterizat ieri Arhiepiscopul Salvatore Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, cartea-interviu publicată la Ignatius Press. Afirmaţia a fost făcută la conferinţa de presă de lansare a cărţii „Lumina lumii” (Licht der Welt).
Prelatul a reflectat mai întâi asupra titlului cărţii, spunând că într-un interviu de regulă persoana intervievată are rolul central. „Însă în acest caz nu este aşa. Titlul ales nu permite ca să ne oprim asupra persoanei Papei, ci trimite dincolo, la Cel care încă, după două mii de ani, luminează istoria, pentru că a spus că este ‘lumina lumii’.” Şi a continuat: „Multele întrebări care compun colocviul nu fac decât să evidenţieze natura Bisericii, prezenţa ei în istorie, slujirea pe care Papa este chemat s-o desfăşoare şi, lucru nu secundar, misiunea pe care şi astăzi trebuie s-o continue pentru a fi fidel faţă de Domnul său.”
Arhiepiscopul Fisichella a susţinut că interviul acoperă o mare varietate de teme: „pare că nu scapă nimic curiozităţii lui P. Seewald care vrea să intre până în cutele vieţii personale a Papei, în marile probleme care marchează teologia momentului, diferitele evenimente politice care însoţesc din totdeauna relaţiile dintre diferite ţări şi, în sfârşit, întrebările care adesea ocupă mare parte din dezbaterea publică. Suntem în faţa unui Papă care nu se dă înapoi de la nici o întrebare, care doreşte să clarifice tot cu un limbaj simplu, dar pentru aceasta nu mai puţin profund, şi care acceptă cu bunăvoinţă acele provocări pe care atâtea probleme le au.”
Aluzie la scandalul privind pasajul despre prezervative, Arhiepiscopul a spus: „a reduce întregul interviu la o frază extrapolată din ansamblul gândirii lui Benedict al XVI-lea ar fi o ofensă la adresa inteligenţei papei şi o instrumentalizare gratuită a cuvintelor sale. În schimb ceea ce reiese din cadrul global al acestor pagini este viziunea despre o Biserică chemată să fie Lumină a lumii, semn de unitate al întregului neam omenesc.” În volum „se condensează gândirea (Papei), preocupările şi suferinţele sale din aceşti ani, programul său pastoral şi aşteptările pentru viitor. Impresia care rezultă este aceea despre un Papă optimist cu privire la viaţa Bisericii, în pofida dificultăţilor care o însoţesc din totdeauna.”
Noua carte-interviu „răspunde cu claritate la orice întrebare care este pusă. Papa Benedict al XVI-lea deschide inima vieţii sale zilnice, aşa cum exprimă cu parezia cuvenită problemele care sunt pe tapetul istoriei din aceşti ani. […] Familiaritate, destăinuiri, ironie, în unele moment sarcasm, dar, mai ales, simplitate şi adevăr sunt trăsăturile caracteristice ale acestui colocviu ales de Papa Benedict al XVI-lea pentru a face părtaş marele public la gândirea sa, la modul său de a fi şi la modul său de a concepe însăşi misiunea care i-a fost încredinţată. O activitate care nu este uşoară în perioada comunicării care tinde adesea să sublinieze numai câteva fragmente şi lasă în umbră globalitatea. Un volum care trebuie citit şi asupra căruia trebuie meditat pentru a înţelege încă o dată în ce mod Biserica poate să fie în lume anunţare a unei veşti bune care aduce bucurie şi seninătate.”