Nota CDC despre banalizarea sexualităţii
24.12.2010, Vatican (Catholica) - Cu ocazia publicării cărţii-interviu a Papei Benedict al XVI-lea, „Lumina lumii”, au fost răspândite diferite interpretări incorecte, care au generat confuzie cu privire la poziţia Bisericii Catolice referitor la câteva probleme de morală sexuală. Din acest motiv Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDC) a publicat marţi o notă „despre banalizarea sexualităţii” în care se doreşte să se lămurească acele „interpretări (care) au prezentat cuvintele Papei ca afirmaţii în contradicţie cu tradiţia morală a Bisericii, ipoteză pe care unii au salutat-o ca o cotitură pozitivă şi alţii au perceput-o cu îngrijorare, ca şi cum ar fi vorba de o ruptură de învăţătura despre contracepţie şi de atitudinea eclezială în lupta împotriva SIDA.”
„În realitate, cuvintele Papei, care amintesc în mod deosebit de un comportament dezordonat în mod grav aşa cum este prostituţia, nu sunt o modificare a învăţăturii morale, nici a practicii pastorale a Bisericii. Aşa cum rezultă din citirea paginii respective, Sfântul Părinte nu vorbeşte despre morala conjugală şi nici despre norma morală despre contracepţie. Această normă tradiţională în Biserică a fost preluată în termeni foarte precişi de Papa Paul al VI-lea în nr. 14 din enciclica Humanae vitae, când a scris că ‘este exclusă orice acţiune care, ori în previziunea actului conjugal, ori în săvârşirea lui, ori în dezvoltarea consecinţelor sale naturale, îşi propune, ca scop sau ca mijloc, să împiedice procreaţia’. Ideea că din cuvintele Papei Benedict al XVI-lea se poate deduce că în unele cazuri este permis să se recurgă la folosirea prezervativului pentru a evita sarcini nedorite este complet arbitrară şi nu răspunde nici la cuvintele sale, nici la gândirea sa.”
„Cu privire la pagina respectivă, Sfântul Părinte se referea la cazul complet diferit al prostituţiei, comportament pe care morala creştină din totdeauna l-a considerat ca imoral în mod grav. Recomandarea întregii tradiţii creştine – şi nu numai a ei – faţă de prostituţie se poate rezuma în cuvintele sfântului Paul: ‘Fugiţi de desfrânare’. Aşadar prostituţia trebuie combătută şi instituţiile de asistenţă ale Bisericii, ale societăţii civile şi ale statului trebuie să se străduiască să elibereze persoanele implicate. […] Sfântul Părinte afirmă în mod clar că prezervativele nu constituie ‘soluţia autentică şi morală’ a problemei SIDA, de asemenea că ‘a se concentra numai asupra prezervativului înseamnă a banaliza sexualitatea’, pentru că nu se vrea înfruntarea rătăcirii umane care stă la baza transmiterii pandemiei. De altfel nu se poate nega că acela care recurge la prezervativ pentru a diminua riscul pentru viaţa unei alte persoane vrea să reducă răul legat de acţiunea sa greşită. În acest sens Sfântul Părinte afirmă că recurgerea la prezervativ ‘cu intenţia de a diminua pericolul de contagiere, poate reprezenta totuşi un prim pas pe drumul care duce la o sexualitate trăită în mod diferit, mai uman’.”
CDC explică apoi: „Unii au interpretat cuvintele Papei Benedict al XVI-lea recurgând la teoria aşa-numitului ‘rău mai mic’. Totuşi, această teorie este susceptibilă de interpretări eronate de matrice proporţionalistă. O acţiune care este un rău prin obiectul său, chiar dacă un rău mai mic, nu poate să fie voită în mod legitim. Sfântul Părinte n-a spus că prostituţia cu recurgerea la prezervativ poate să fie aleasă în mod legitim ca rău mai mic, aşa cum au susţinut unii. Biserica învaţă că prostituţia este imorală şi trebuie să fie combătută. Dacă vreunul, cu toate acestea, practicând prostituţia şi în afară de asta fiind infectat cu virusul HIV, se străduieşte să diminueze pericolul de contagiere şi prin recurgerea la prezervativ, acest lucru poate să constituie un prim pas în respectarea vieţii celorlalţi, chiar dacă răutatea prostituţiei rămâne în toată gravitatea ei. Aceste evaluări sunt în linie cu ceea ce tradiţia teologico-morală a Bisericii a susţinut şi în trecut.”
Nota Congregaţiei se încheie spunând că „trebuie denunţate acele comportamente care banalizează sexualitatea, pentru că, aşa cum spune Papa, tocmai acestea reprezintă motivul periculos pentru care atâtea persoane nu mai văd în sexualitate expresia iubirii lor. ‘De aceea, şi lupta împotriva banalizării sexualităţii este parte din marele efort pentru ca sexualitatea să fie evaluată în mod pozitiv şi să poată exercita efectul său pozitiv asupra fiinţei umane în totalitatea sa’ (Luce del mondo, pag. 170).”