Să-l imităm pe Dumnezeu care vrea binele tuturor
25.12.2010, Bucureşti (Catholica) - 222;Preacucernici părinţi, iubiţi credincioşi din Catedrală şi din faţa televizoarelor ne-am adunat în această oră din noapte pentru a ne ruga, pentru a participa la Sf. Liturghie, pentru a ne împărtăşi, pentru a redescoperi legătura trainică ce ne uneşte pe toţi care credem în Fiul lui Dumnezeu. Să redescoperim unitatea noastră de credinţă în cel care a venit în lume ca să ne fie Mântuitor, Mântuitor al tuturor.” Cu aceste cuvinte a început IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, omilia sa din Noaptea de Crăciun.
La fel ca în fiecare an Biserica Catolică din întreaga lume se adună în jurul altarelor pentru a-l cinsti pe Fiul lui Dumnezeu care se face Prunc pentru a ne aduce vestea bucuriei că a coborât între noi pentru a ne mântui, citim într-un materia apărut astăzi pe ARCB.ro. Catedrala „Sf. Iosif” din Bucureşti s-a dovedit a fi neîncăpătoare în faţa mulţimii de credincioşi şi oameni de bună-voinţă care au dorit să fie mai aproape de Dumnezeu în această noapte când îngerii din ceruri vestesc bucurie mare: „Astăzi, în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul!” Împreună cu Arhiepiscopul Ioan au concelebrat la sfântul altar preoţi din Arhidieceză şi preoţi oaspeţi. Printre aceştia s-au numărat Mons. Muankembe Baudouin Biajila, consilier la Nunţiatura Apostolică din România, şi părintele Ioan Tamaş, fost profesor de Drept Canonic la Institutul Teologic de la Iaşi.
Nucleul sărbătorii pe care întreaga creştinătate o sărbătoreşte, a spus IPS Ioan, este „celebrarea Crăciunului, a Naşterii Domnului care, aşa cum spune Crezul, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, s-a întrupat de la Duhul Sfânt din Fecioara Maria şi s-a făcut om. Aceasta este credinţa pe care o avem în suflet şi o mărturisim adăugându-ne prin această mărturisire tuturor generaţiilor de credinţă care ne-au precedat. Iată de ce ne-am adunat aici: ca să mărturisim ceea ce de multe ori o spunem în Crezul de duminică, că noi cu toţii credem în Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut om pentru mântuirea noastră a tuturor.”
În continuare, Arhiepiscopul a făcut o prezentare pe scurt a tradiţiei Bisericii Catolice de a celebra Sf. Liturghie în timpul nopţii, având o inspiraţie atât din Sfintele Scripturi cât şi din gândirea iudaică. Această gândire iudaică a reţinut patru nopţi fundamentale din istoria omenirii: prima a fost noaptea dinaintea creaţiei, noaptea împrăştiată de cuvântul lui Dumnezeu care a spus să se facă lumină; a doua a fost când Abraham a făcut legământ cu Dumnezeu; cea de a treia noapte reţinută de tradiţia iudaică este cea a eliberării poporului evreu din robia Egiptului, noaptea Trecerii, a Paştelui; şi a patra noapte este noaptea împlinirii mesianice, poporul ce călătoreşte în noapte vede o lumină mare care îl învăluie.
Spre sfârşitul omiliei Păstorul Arhidiecezei de Bucureşti a reamintit tuturor lecţia de credinţă pe care ne-o dă Crăciunul: „Să-l imităm pe Dumnezeu care vrea binele tuturor, nu numai binele unora, ci binele tuturor. Şi nu putem să-l imităm pe Dumnezeu, voind binele acesta al tuturor fără să recurgem la puterea rugăciunii, fără să ne rugăm. Dacă vrem să intrăm cu adevărat în spiritul Crăciunului trebuie să fim convinşi că nu avem altă cale decât imitându-l pe Dumnezeu care s-a dăruit pentru toţi. Ne dă Crăciunul această dimensiune: pentru toţi. Să ne gândim şi pentru binele comun, binele comun al familiei, al societăţii, al ţării, şi să ne rugăm fiind împreună mult pentru noi şi pentru toţi din ţară şi din lume, dar mai ales din ţara noastră ca să binecuvânteze Domnul gândirea noastră şi să avem în faţă idealul acesta al binelui comun, al binelui tuturor, nu al grupurilor, nu al unora, ci binele tuturor.”