IPS John Bukovsky a iubit mult România
26.12.2010, Bucureşti (Catholica) - „Azi, în această Catedrală istorică din Bucureşti, dorim să comemorăm un frate de-al nostru în credinţă care a învins deja întunericul morţii şi a întâlnit lumina eternă a lui Dumnezeu: Excelenţa sa, Mons. John Bukovsky, Nunţiu Apostolic în România între anii 1990-1994, primul Nunţiu Apostolic după căderea comunismului.” Această dorinţă a fost exprimată de Arhiepiscopul Francisco Xavier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, la începutul Sfintei Liturghii pe care a prezidat-o în ziua de 26 decembrie 2010, ora 10.30, sărbătoarea Sfintei Familii: Isus, Maria şi Iosif.
La celebrarea euharistică – aflăm de pe ARCB.ro – a fost prezent împreună cu alţi preoţi şi IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, care în cadrul omiliei a făcut o scurtă prezentare a vieţii celui care a fost primul Nunţiu Apostolic în România după căderea regimului totalitar. Prin activitatea sa diplomatică, Arhiepiscopul Bukovsky a marcat istoria Bisericii Catolice din ţara noastră: a realizat restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun, a redeschis Nunţiatura Apostolică şi a sprijinit Biserica Catolică locală în demersurile sale pentru reintrarea în drepturi şi pentru reluarea activităţilor pastorale. La 20 decembrie 1994 şi-a încheiat misiunea diplomatică în ţara noastră, fiind numit Nunţiu Apostolic în Federaţia Rusă.
În cartea sa de memorii, publicată în anul 2006, relatând momentul despărţirii de România, Arhiepiscopul Bukovsky scria: „Trebuie să vă mărturisesc că plecarea nu a fost lipsită de durere. În timpul îndelungaţilor ani de muncă sub regimul comunist şi ai celor patru ani în care am fost nunţiu m-am simţit bine în România, cu Episcopii, cu preoţii lor şi credincioşii, şi în această ţară am lăsat o fărâmă din inima mea.” În anul 2000 Monseniorul Bukovsky s-a pensionat şi a trăit la Viena până în anul 2006, când s-a retras în casa comunităţii din Techny (Illinois) a congregaţiei religioase din care făcea parte. Aici, în ziua de 18 decembrie, sufletul său s-a reîntors la Tatăl.
IPS Ioan Robu a spus la final: „Sigur că datele pe care le-aţi auzit le vom uita dar să nu îl uităm în rugăciunea noastră pe unul care, cu adevărat, eu am simţit-o de multe ori, a iubit mult ţara noastră şi Biserica noastră locală şi îl păstrăm în rugăciune.”