Papa îi cere Mariei să obţină darul păcii pentru lume
02.01.2011, Vatican (Catholica) - În a 44-a Zi Mondială pentru Pace, 1 ianuarie 2011, Papa Benedict al XVI-lea a promovat conştientizarea suferinţelor victimelor războaielor. În predica din Liturghia celebrată în Solemnitatea Mariei Născătoare de Dumnezeu, în Bazilica San Pietro, Pontiful a amintit în mod particular celebrarea din aceeaşi zi a Zilei Mondiale pentru Pace, afirmând: „Astăzi dorim să adunăm strigătul atâtor bărbaţi, femei, copii şi bătrâni victime ale războiului, care este chipul cel mai urât şi violent al istoriei. Astăzi ne rugăm pentru ca pacea, pe care îngerii au vestit-o păstorilor în noaptea de Crăciun, să poată ajunge pretutindeni”.
Sfântul Părinte a subliniat faptul că „lecturile biblice din această solemnitate pun accentul îndeosebi pe Fiul lui Dumnezeu făcut om şi pe ‘numele’ Domnului. Prima lectură ne prezintă binecuvântarea solemnă pe care preoţii o rosteau asupra israeliţilor în marile sărbători religioase: ea este ritmată tocmai de numele Domnului, repetat de trei ori, ca pentru a exprima plinătatea şi forţa care derivă din această invocaţie… În lectura a doua, Sfântul Paul rezumă în adopţia filială lucrarea de mântuire realizată de Cristos, în care este prezentă figura Mariei. Graţie ei, Fiul lui Dumnezeu, „născut din femeie” (Galateni 4,4), a putut să vină în lume ca om adevărat, la împlinirea timpului”. În fine, „textul Evangheliei de astăzi se încheie cu punerea numelui lui Isus, în timp ce Maria participă în tăcere, meditând în inimă, la misterul acestui Fiu al ei, care în mod cu totul singular este dar al lui Dumnezeu… Observăm că evanghelistul vorbeşte despre maternitatea Mariei pornind de la Fiul, de la acel ‘copil înfăşat’, pentru că El – Cuvântul lui Dumnezeu (cf. Ioan 1,14) – este punctul de referinţă, centrul evenimentului care are loc şi El este cel care face în aşa fel încât maternitatea Mariei să fie calificată ca ‘divină'”.
„Această atenţie prevalentă pe care lecturile de astăzi o dedică ‘Fiului’, lui Isus”, explică Papa Benedict al XVI-lea, „nu reduce rolul Mamei, dimpotrivă, îl situează în perspectiva justă: Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu tocmai în virtutea relaţiei sale totale cu Cristos. De aceea, glorificându-l pe Fiul este cinstită Mama şi cinstind-o pe Mama este glorificat Fiul. Titlul de ‘Născătoare de Dumnezeu’, pe care astăzi liturgia îl scoate în evidenţă, subliniază misiunea Preasfintei Fecioare în istoria mântuirii: misiune care stă la baza cultului şi a evlaviei pe care i-o rezervă poporul creştin. Într-adevăr, Maria nu a primit darul lui Dumnezeu numai pentru ea însăşi, ci pentru a-l aduce în lume: în fecioria ei rodnică, Dumnezeu a dăruit oamenilor bunurile mântuirii veşnice (cf. Rugăciunea zilei). Şi Maria oferă încontinuu mijlocirea ei poporului lui Dumnezeu care peregrinează în istorie spre veşnicie”.
În Mesajul său pentru această zi, cu titlul „Libertatea religioasă, cale pentru pace”, Pontiful a amintit faptul că: „‘Lumea are nevoie de Dumnezeu. Are nevoie de valori etice şi spirituale, universale şi împărtăşite, şi religia poate să ofere o contribuţie preţioasă în căutarea lor, pentru construirea unei ordini sociale drepte şi paşnice’ (nr. 15). De aceea, am subliniat că ‘libertatea religioasă este element indispensabil al unui stat de drept; nu poate fi negată fără a dăuna în acelaşi timp tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale, fiind sinteza şi apogeul lor’ (nr. 5). Omenirea nu se poate resemna în faţa forţei negative a egoismului şi a violenţei; nu trebuie să se obişnuiască cu conflictele care provoacă victime şi pun în pericol viitorul popoarelor. În faţa tensiunilor ameninţătoare ale momentului… îi îndemn pe toţi să se roage pentru ca să ajungă la bun sfârşit eforturile întreprinse din mai multe părţi pentru a promova şi a construi pacea în lume”.
Papa a concluzionat: „Fecioara Maria ni-l dăruieşte pe Fiul ei, ne arată chipul Fiului ei, Principe al Păcii: ea să ne ajute să rămânem în lumina acestei feţe, care străluceşte asupra noastră (cf. Numeri 6,25), pentru a redescoperi toată gingăşia lui Dumnezeu Tatăl; ea să ne susţină în invocarea Duhului Sfânt, pentru ca să reînnoiască faţa pământului şi să transforme inimile, înmuind împietrirea lor în faţa bunătăţii dezarmante a Pruncului, care s-a născut pentru noi. Născătoarea lui Dumnezeu să ne însoţească în acest nou an; să dobândească pentru noi şi pentru lumea întregi doritul dar al păcii”.