Familiile de astăzi au nevoie de ajutorul parohiilor
09.01.2011, Vatican (Catholica) - Contextul social cu care se confruntă astăzi familiile creştine cere colaborarea comunităţii creştine şi sprijinul tot mai mare din parohii, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea. Pontiful a celebrat duminică, 9 ianuarie 2011, Sfânta Liturghie în Capela Sixtină, în sărbătoarea Botezului Domnului. Urmând tradiţia, în cadrul celebrării el a botezat un grup de copii. Reflectând asupra darului Sacramentului, le-a spus părinţilor celor 21 de copii că Botezul „îi înscrie în acest schimb reciproc de iubire care există în Dumnezeu între Tată, Fiul şi Duhul Sfânt; prin acest gest pe care îl voi face, iubirea lui Dumnezeu este revărsată asupra lor, inundându-i cu darurile Lui”.
„Fiind spălaţi cu apă, copiii voştri sunt introduşi în însăşi viaţa lui Isus, care a murit pe cruce pentru a ne elibera de păcat, şi înviind, a învins moartea”, a adăugat Pontiful. „Astfel, cufundaţi spiritual în moartea şi învierea Lui, [aceşti copii] sunt eliberaţi de păcatul originar şi începe în ei viaţa harului, care este însăşi viaţa lui Cristos înviat”. Sfântul Părinte a arătat că Biserica, înţelegând „însemnătatea acestui dar”, încă din primele secole a botezat copiii nou-născuţi. „Desigur, va fi nevoie şi de o adeziune liberă şi conştientă la această viaţă de credinţă şi iubire”, a recunoscut Pontiful, subliniind faptul că copiii trebuie „educaţi în credinţă, instruiţi în conformitate cu înţelepciunea Sfintei Scripturi şi învăţăturile Bisericii, pentru ca seminţele credinţei pe care ei le primesc astăzi să poată creşte, şi ei să poată atinge maturitatea creştină deplină”.
În acest efort, Biserica însăşi joacă un rol crucial: „Biserica, primindu-i între copiii ei, este responsabilă, împreună cu părinţii şi naşii, de însoţirea lor pe acest drum de creştere”. Într-adevăr, a declarat Episcopul Romei, astăzi este nevoie în mod deosebit de colaborarea Bisericii. „Colaborarea dintre comunitatea creştină şi familie este foarte necesară în actualul context social în care instituţia familiei este ameninţată din multe părţi şi se confruntă cu multe dificultăţi în misiunea ei de a transmite credinţa. Dispariţia referinţelor culturale stabile şi transformarea rapidă pe care o suferă încontinuu societatea fac cu adevărat dificilă sarcina educaţională”.
„De aceea, este necesar ca parohiile să se străduiască tot mai mult să sprijine familiile, micile biserici domestice, în munca lor de transmitere a credinţei”. Papa Benedict al XVI-lea şi-a încheiat predica alăturându-se părinţilor în a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darul Botezului pentru copiii lor. „Înălţându-ne rugăciunea pentru ei”, a spus el, „invocăm darul abundent al Duhului Sfânt, care astăzi îi consacră după imaginea lui Cristos de preot, profet şi rege. Încredinţându-i mijlocirii materne a Preasfintei Fecioare Maria, cerem pentru ei viaţă şi sănătate pentru ca să poată să crească şi să se maturizeze în credinţă, şi să aducă, prin vieţile lor, roade de sfinţenie şi iubire”.