Botezul – dar şi responsabilitate
09.01.2011, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea i-a încurajat pe credincioşi să „redescopere frumuseţea la a fi botezaţi şi a aparţine marii familii a lui Dumnezeu”. Pontiful a făcut această afirmaţie duminică, 9 ianuarie 2011, în sărbătoarea Botezului Domnului în ritul latin, înainte de rugăciunea Angelus de la amiază, recitată împreună cu toţi cei adunaţi în Piaţa San Pietro.
Iubiţi fraţi şi surori!
Astăzi Biserica celebrează Botezul Domnului, sărbătoare care încheie perioada liturgică a Crăciunului. Acest mister al vieţii lui Cristos arată în mod vizibil că venirea lui în trup este actul sublim de iubire al celor trei Persoane divine. Putem spune că de la acest eveniment solemn, acţiunea creatoare, răscumpărătoare şi sfinţitoare a Preasfintei Treimi va deveni tot mai evidentă în misiunea publică a lui Isus, în învăţătura Lui, minunile Lui, în patima, moartea şi învierea Lui. Citim, într-adevăr, în Evanghelia după Sf. Matei că „după ce a fost botezat, Isus a ieşit îndată din apă. Şi iată că s-au deschis cerurile şi l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborând ca un porumbel şi venind deasupra lui. Şi iată, un glas din ceruri spunea: ‘Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit mulţumirea'” (3,16-17).
Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului şi a dat mărturie despre divinitatea Lui, în timp ce glasul Tatălui, venind din ceruri, a exprimat comuniunea de iubire. „Finalul scenei baptismale ne spune că Isus a primit această ‘ungere’ adevărată, că El este Unsul (Cristosul) aşteptat” („Isus din Nazaret”), în împlinirea profeţiei lui Isaia: „Iată Sluga Mea pe Care o sprijin, Alesul Meu, întru Care binevoieşte sufletul Meu” (Isaia 42,1). El este cu adevărat Mesia, Fiul Celui Preaînalt care, ieşind din apele Iordanului, realizează renaşterea în Duh şi deschide, pentru cei care doresc, posibilitatea de a deveni fii ai lui Dumnezeu.
Nu întâmplător, într-adevăr, fiecare persoană botezată dobândeşte caracterul de fiu din numele de creştin, semn incontestabil al faptului că Duhul Sfânt face ca omul să se nască „din nou” din pântecele Bisericii. Fericitul Antonio Rosmini spunea că „persoana botezată trece printr-o tainică dar foarte puternică acţiune prin care este înălţată la ordinea supranaturală, este pusă în comunicare cu Dumnezeu” („Del principio supremo della metodica”, Torino, 1857, n. 331). Toate acestea s-au împlinit din nou în această dimineaţă în cadrul celebrării euharistice din Capela Sixtină, unde am conferit Sacramentul Botezului la 21 nou-născuţi.
Iubiţi prieteni, Botezul este începutul vieţii spirituale, care îşi găseşte deplinătatea în Biserică. În momentul celebrării Sacramentului, în timp ce comunitatea eclesială se roagă şi încredinţează un nou copil lui Dumnezeu, părinţii şi naşii se angajează să primească persoana nou botezată susţinând-o în formarea şi educarea creştină. Aceasta este o mare responsabilitate, care vine dintr-un mare dar! Astfel, doresc să îi încurajez pe toţi credincioşii să redescopere frumuseţea la a fi botezaţi şi a aparţine marii familii a lui Dumnezeu, şi să dea o mărturie plină de bucurie despre propria lor credinţă, pentru ca să poată aduce roade de bunătate şi înţelegere. Cerem aceasta prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Ajutorul Creştinilor, căreia îi încredinţăm pe părinţii care îşi pregătesc copiii pentru Botez şi de asemenea pe cateheţi. Fie ca întreaga comunitate să participe la bucuria renaşterii din apa Duhului Sfânt!