Mişcarea Neocatecumenală nu va fi suspendată în Japonia
08.01.2011, Madrid (Catholica) - Mişcarea Neocatecumenală nu va fi suspendată în Japonia pentru cinci ani, aşa cum a anunţat anterior Conferinţa Episcopală din această ţară. Potrivit unui purtător de cuvânt al Mişcării, Alvaro de Juana, această decizie a fost comunicată recent în scris de Secretariatul de Stat al Vaticanului fondatorilor Mişcării Neocatecumenale: Kiko Arguello, Carmen Hernandez şi Mario Pezzi. De Juana a informat ZENIT că scrisoarea a venit după ce Papa Benedict al XVI-lea a prezidat o întâlnire din 13 decembrie 2010 cu o delegaţie alcătuită din mai mulţi Episcopi japonezi, între care şi preşedintele Conferinţei Episcopale, Arhiepiscopul Leo Ikenaga de Osaka, în care au fost analizate anumite aspecte legate de Mişcarea Neocatecumenală din Japonia.
Cu câteva săptămâni înainte, Conferinţa Episcopală Japoneză anunţase că va suspenda activităţile Mişcării în Japonia pentru cinci ani. De Juana a explicat că „Sfântul Scaun a luat o serie de decizii” care au fost comunicate în scrisoarea Cardinalului Bertone. „Prima arată că suspendarea Mişcării Neocatecumenale în Japonia pentru cinci ani – după cum a dorit Conferinţa Episcopală a ţării – nu este admisibilă”. Pe de altă parte, a adăugat purtătorul de cuvânt, se specifică faptul că „dialogul dintre Episcopii din Japonia şi Mişcarea Neocatecumenală trebuie reluat cât mai curând posibil cu ajutorul unui delegat competent care iubeşte Mişcarea şi respectă problemele Episcopilor”.
„Sfântul Scaun arată în plus că Secretariatul de Stat va avea sarcina de a da îndrumările necesare şi va trata, în contact cu Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor, problemele referitoare la prezenţa Mişcării în această ţară”. Mişcarea Neocatecumenală a început în Spania în 1964, iniţiată de pictorul Arguello, un convertit de la existenţialismul ateist, şi Hernandez, misionară. Ei au lucrat cu prostituate, cu ţigani şi cu foşti puşcăriaşi, într-o abordare nouă a evanghelizării acestora. Arhiepiscopul Casimiro Morcillo din Madrid a fost primul prelat care a susţinut mişcarea, la întoarcerea sa de la Conciliul Vatican II. Primele comunităţi s-au născut parohii din Zamora, Madrid şi Roma. Astăzi ele sunt active în aproximativ 5.000 de parohii din întreaga lume.
Ar fi interesant sa aflam pareri ale acelora care au in comunitatile lor din Romania grupuri neocatecumenale.
Prin acest articol am aflat si eu cum a luat fiinta miscarea neocatecumenala, pe viitor poate voi afla mai multe.
Buna. Fac parte din Calea Neocatecumenala. Oricum ar fi Calea Neocatecumenala, nu poate fii inchisa deoarece conform statutului aprobat definitiv Calea este recunoscuta ca un patrimoniu al Bisericii… Astfel nici macar legal nu poate fi inchisa. Calea Neocatecumenala este ceva fantastic!!!
Ma numesc Adina, fac parte din Calea Neocatecumenala de 30 de ani, în Franta, la Paris si am efectuat anul acesta un pelerinaj de neuitat pe Locurile Sfinte. Calea neocatecumenala a fost si este sansa vietii mele. Pace cu voi toti.