Mons. Mennini salută comunitatea catolică rusă cu un apel la unitate
02.02.2011, Moscova (Catholica) - Cu un apel la unitate, împotriva „resemnării în faţa divizării” existente între catolici şi ortodocşi, Mons. Antonio Mennini, Nunţiu apostolic în Rusia, a salutat comunitatea rusă înainte de plecarea sa în Marea Britanie, unde Papa Benedict al XVI-lea l-a numit reprezentant al său în data de 18 decembrie 2010. Duminică, 30 ianuarie, la liturghia de salut pentru Mons. Mennini, Catedrala catolică Maica lui Dumnezeu a fost plină de credincioşi. La celebrare, pe lângă Nunţiul apostolic la încheierea mandatului, a fost prezent Arhiepiscopul capitalei ruse, Mons. Paolo Pezzi. În predica sa, relatează agenţia AsiaNews, preluată pe situl Radio Vatican, prelatul a mulţumit Mons. Mennini pentru munca desfăşurată şi a exprimat un gând pentru victimele atentatului terorist de la aeroportul Domodedovo, unde pe 24 ianuarie au murit 35 de persoane. Numit reprezentant pontifical în Rusia de Papa Ioan Paul al II-lea în 2002, Mons. Mennini, în vârstă 63 de ani, se va dedica acum raporturilor cu Biserica Anglicană, după ce a trăit în prima persoană un reînnoit climat de colaborare cu Patriarhatul de Moscova.
În mesajul său de rămas bun adresat credincioşilor ruşi, Nunţiul a amintit paşii înainte făcuţi de Biserică în Rusia. „Biserica Catolică, la fel ca Biserica Ortodoxă, odată cu perestroika, a ieşit dintr-o lungă perioadă de persecuţii şi de încercări. Acum, încet-încet, aceste probleme sunt în curs de rezolvare, iar catolicii se simt tot mai mult parte integrantă a comunităţii sociale a ţării. Aceasta comportă o deschidere graduală la colaborare şi dialog, atât la nivel social, cât şi eclesial”. Mons. Mennini a subliniat apoi cum, deşi în condiţie de minoritate, catolicii au reuşit să îşi găsească un rol important în colaborarea cu fraţii ortodocşi: „Domenii privilegiate sunt cultura, educaţia şi serviciul social, şi pentru faptul că creşte conştiinţa că creştinii trebuie să răspundă împreună la provocările crescânde lansate de societatea secularizată”. Apoi a spus că „astăzi contribuţia Bisericii Catolice ar putea fi aceea de a oferi Bisericii şi societăţii ruse propria mărturie şi experienţă de prezenţă creştină, mai ales în domeniile culturii şi socialului, care datorită împrejurărilor istorice în Rusia au rămas multă vreme monopolul regimului ateu”.
„Catolici ruşi”, a îndemnat Nunţiul, „îşi vor putea găsi locul lor şi descoperi propria misiune în cadrul societăţii în măsura în care vor aprofunda din ce în ce mai mult cunoaşterea şi experienţa propriei tradiţii, a propriei ‘catolicităţi'”. Şi-a luat apoi rămas bun de la comunitate spunând: „Nu vă resemnaţi niciodată la divizare ca şi cum ar fi un fapt normal sau de-a dreptul de dorit, nu faceţi deosebire niciodată între ‘noi’ şi ‘ei’, nu măsuraţi niciodată răspunsul pe care îl primiţi la iniţiativele voastre. Împărtăşiţi aceeaşi iubire care îl consuma pe Isus… faceţi-vă ‘totul pentru toţi pentru a câştiga cel puţin pe câţiva’ (1Corinteni 9,22). Apelul la unitate, a subliniat apoi Mons. Mennini, se referă nu doar la raporturile cu „fraţii de alte credinţe şi confesiuni, ci şi la cele din cadrul comunităţii catolice, al asociaţiilor, parohiilor, familiilor”. „Ca toţi să fie una, pentru ca lumea să creadă să devină deci obiect al rugăciunii voastre zilnice”, a încheiat Nunţiul.